Tienduizend kinderschoenen neergezet op de Dam voor kinderslachtoffers in Gaza
- News
- Tienduizend kinderschoenen neergezet op de Dam voor kinderslachtoffers in Gaza
Vandaag vindt er op de Dam in Amsterdam een grote actie plaats voor de vermoorde Palestijnse kinderen in Gaza. Om het aantal vermoorde kinderen in beeld te brengen, zijn er tienduizend paar kinderschoenen neergezet. Sinds 7 oktober wordt er in Gaza om de tien minuten een kind vermoord door het Israëlische leger. Eerder vond er al een soortgelijke actie plaats in Rotterdam.
Voorgelezen kindernamen
Tijdens dit herdenkingsprotest worden de namen van de omgebrachte kinderen voorgelezen door bekende Nederlanders zoals Najib Amhali, Walid Benmbarek, Abdelkader Benali, Sahil Amar Aïssa, en Theo Maassen. Stichting Plant een Olijfboom heeft deze actie op poten gezet met vele vrijwilligers en de initiatiefnemers: twee ouders van jonge kinderen. Samen roepen ze met dit protest op om de vermoorde kinderen niet te vergeten en het geweld voor goed te stoppen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stoppen geweld
Esther van der Most, directeur van stichting Plant een Olijfboom, is iemand die al jaren strijdt voor rechtvaardig voor de Palestijnen. Zo vertelt van der Most “Met de beeltenis van tienduizend kinderschoenen willen we de vermoorde Palestijnse kinderen onder de aandacht brengen, en voor mensen in Nederland tastbaar maken om hoeveel kinderen het gaat.” Volgens van der Most moet er zo snel mogelijk een eind komen aan het geweld tegen de Palestijnen. “Wij willen eraan bijdragen dat er zo snel mogelijk een einde komt aan het hartverscheurende geweld”, aldus van der Most.
Vermoorde nichtje
Voor Esther van der Most kwam het geweld in Gaza gruwelijk dichtbij. Haar 5-jarige nichtje, schoonzus en schoonmoeder zijn vermoord door een Israëlisch bombardement op 29 december 2023. Tijdens het protest zal er een foto van Esthers nichtje Leen te zien zijn. Er zullen geen aantallen genoemd worden maar namen. Hiermee wil de organisatie de kinderen herinneren en ervoor zorgen dat ze niet slechts als een nummer in nieuwsberichten terechtkomen.
De Situatie in Palestina
Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.
De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."
Apartheid
Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.
Lees ook
Sport
Franse voetbalspeler krijgt 8 maanden voorwaardelijk cel na Palestina-postUp 2 Date
8000 kinderschoenen voor vermoorde Palestijnse kinderen: "Veel waren geraakt"FunX
Hoe zit het met de 7000 Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenissen?Up 2 Date
De 9-jarige Lama Abu Jamous is de jongste journalist in Palestina: "Kinderen worden gemarteld"