Sport

Franse voetbalspeler krijgt 8 maanden voorwaardelijk cel na Palestina-post

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Franse voetbalspeler krijgt 8 maanden voorwaardelijk cel na Palestina-post

OGC Nice-speler Youcef Atal is veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf wegens het aanzetten tot haat. De voetballer plaatste in oktober een video op Instagram over de oorlog tegen de Palestijnen. Volgens de rechtbank bevatte deze video antisemitisme.

Acht maanden celstraf

Youcef Atal heeft naast acht maanden voorwaardelijke celstraf ook een geldboete van 45.000 euro ontvangen. Aangezien de celstraf voorwaardelijk is, zal Atal niet daadwerkelijk de gevangenis ingaan.

In oktober deelde de voetballer op zijn eigen Instagram-account een filmpje waarop een Palestijnse imam sprak en het Israëlische volk "een donkere dag" toewenste. Kort na het plaatsen, verwijderde Atal het filmpje en bood hij zijn excuses aan. Toch werd er een onderzoek door de openbaar aanklager gestart naar de voetballer wegens het "verheerlijken van terrorisme". Atal werd wegens het plaatsen van de video al door zijn club OGC Nice geschorst voor onbepaalde tijd. De Franse voetbalcompetitie schorste hem voor zeven wedstrijden.

Anwar El Ghazi

Anwar El Ghazi kwam ook al eerder in de problemen door het delen een bericht waarin hij steun betoog aan de Palestijnen. De voetbalclub Mainz, waar hij speelde, kwam vervolgens naar buiten met een statement waaruit bleek dat ze El Ghazi nog een kans gaven, omdat hij volgens hen niet meer achter zijn oude bericht zou staan. De voetballer kon zich hier niet in vinden en heeft toen een statement op zijn eigen Instagram account gedeeld, waarin hij deelde dat hij niet achter de uitgebrachte verklaring van Mainz stond. Hierna werd hij ontslagen door de club en heeft hij Mainz aangeklaagd, omdat hij geen opzegtermijn van hen heeft gekregen.

Ster advertentie
Ster advertentie