Up 2 Date

De 9-jarige Lama Abu Jamous is de jongste journalist in Palestina: "Kinderen worden gemarteld"

foto: Instagram: Lama Abu Jamous
  1. Newschevron right
  2. De 9-jarige Lama Abu Jamous is de jongste journalist in Palestina: "Kinderen worden gemarteld"

Lama Abu Jamous is pas negen jaar, maar heeft al een duidelijk doel voor ogen. Het Palestijnse meisje doet namelijk verslag van de situatie in Gaza en wil via deze weg de stemmen van de kinderen uit haar land laten horen. Daarmee is ze de jongste journalist in Palestina.

Wie is Lama?

Lama Abu Jamous begon met het uitvoeren van haar passie toen Israël officieel de oorlog aan de Palestijnen verklaarde. Ze werd door de Israëlische luchtaanvallen genoodzaakt om samen met haar familie weg te vluchten uit de stad waar ze altijd heeft gewoond. Het negenjarige meisje vond het belangrijk om de heftige realiteit van de Palestijnen te documenteren. Via haar Instagram vertelt ze de verhalen uit haar omgeving, interviewt ze kinderen en doet ze zelfs ter plekke verslag.

In een interview met CNN vertelt haar oom dat het al snel duidelijk was dat Lama haar stem wilde laten horen. "Toen de oorlog begon, zagen wij dat ze hierover wilde vertellen. Ze pakte de telefoon en begon vlogs te maken waarin ze over de situatie in Gaza vertelde." Ze wordt dan momenteel ook gezien als de jongste journalist in Palestina en weet ondanks al het gevaar haar meer dan 615.000 volgers te informeren over het leven in Gaza. "Ik wilde graag laten zien en duidelijk maken aan de wereld dat de kinderen uit Palestina worden gemarteld. Er is geen eten en drinken. Ze hebben helemaal niets", vertelt ze op haar Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaar

Palestijnse journalisten, zoals Lama, tonen hoe groot het belang van onafhankelijke journalistiek is. Toch verkeren zij in groot gevaar. Zo zijn er al 70 journalisten en mediamakers gedood in Gaza. Dit blijkt uit cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten, dat onderzoek doet naar de journalisten die omgekomen zijn tijdens de oorlog. Bovendien zijn er sinds de oorlog 16 journalisten verwond, drie journalisten vermist en 21 gearresteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

VN

Volgens nieuwe cijfers van de VN is zo'n 85 procent van de Palestijnse bevolking ontheemd geraakt door de oorlog. Ook blijft de levering van hulpgoederen beperkt, waardoor er wordt voorspeld dat veertig procent van de bevolking het risico loopt op een hongersnood.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Hamas zijn er, sinds de oorlog op 7 oktober werd verklaard, ongeveer 21.672 Palestijnen vermoord. Een groot deel hiervan zijn vrouwen en kinderen.

Ster advertentie
Ster advertentie