Films, Series & TV

Danny op Westelijke Jordaanoever: "Ze mogen drie uur per week naar buiten"

foto: YouTube: Danny Ghosen
  1. Newschevron right
  2. Danny op Westelijke Jordaanoever: "Ze mogen drie uur per week naar buiten"

Journalist Danny Ghosen reist in zijn nieuwe serie Danny ter Plekke af naar gebieden in de wereld waar een conflict opvlamt of een ernstig probleem speelt. In de eerste aflevering neemt hij de situatie in Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever onder de loep. Ghosen spreekt onder meer de bewoners van de stad Hebron over de illegale nederzetting en de onmenselijke leefomstandigheden.

Gesloten gevangenis

In de eerste aflevering bezoekt Ghosen onder meer de oude handelsstad van de Westbank Hebron, die nu in handen van het Israëlische leger valt. Het hart van de stad in een heilige plaats voor moslims, christenen en joden. Hier wonen nu zo'n 700 kolonisten. Hebron is de enige plek waar kolonisten de stad tot een nederzetting hebben gemaakt. De meeste Palestijnen hebben hun winkels moeten sluiten en zijn vertrokken. De families die zijn gebleven leven onder barre omstandigheden. "Ze mogen niet in auto's rijden en het is voor hen verboden om sommige straten te betreden", vertelt Ghosen.

De illegale nederzetting is een vesting waar je alleen naar binnen kan via een aantal poorten. Deze zijn zwaar beveiligd door militairen en kolonisten. "De Palestijnen mogen er twee keer per dag doorheen", vertelt een bewoner van de stad. "Er staan 580 huizen in deze gesloten gevangenis. De politie en het leger hebben de volledige controle over dit gebied en de bewoners leven in angst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie uur per week naar buiten

Ghosen vindt een poort waar hij doorheen kan en vertelt dat alle Palestijnen aan die kant van de poort een uitgangsverbod hebben. Dit betekent dat ze maar een paar uur per week hun huis uit mogen. De journalist spreekt een man die meer uitleg geeft over de woonsituatie van de mensen binnen de vesting. "De mensen mogen maar drie dagen per week één uurtje naar buiten. Dat is op zondag, dinsdag en donderdag." De man vertelt dat hier zo'n zesduizend mensen wonen, maar dat je vanwege het uitgangsverbod haast niemand over straat ziet lopen. "Het is een spookstad. Mensen vermijden hier ook bepaalde straten om niet lastig gevallen te worden door Israëlische militanten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Apartheid

De man vertelt daarbij dat de kolonisten een muur hebben gebouwd. "Ze zeggen dat het voor onze veiligheid is, maar ze passen Apartheid toe. Ze sluiten ons in en scheiden het noorden van het zuiden. Daarbij is het enorm moeilijk om naar de andere kan komen. Het is een sociale vernietiging van dit gebied."

Ghosen spreekt ook een van de bewoners binnen de vestiging over de onmenselijke omstandigheden waarin hij zit. "We wonen in een gevangenis. Er zijn zo'n 580 families die hier wonen en iedereen leeft in angst. Ik heb elf kinderen en zij lijden er nog het meest onder." De man is ondanks de onmenselijke leefomstandigheden standvastig en hij houdt moed. "Het is zwaar, maar ze krijgen ons niet klein. De Israëliërs moeten niet denken dat we zomaar weggaan, want wij gaan nergens heen. We moeten doorgaan", aldus de bewoner.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie