Up 2 Date

PUMA stopt samenwerking met Israëlische voetbalbond

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. PUMA stopt samenwerking met Israëlische voetbalbond

PUMA gaat stoppen met het sponsoren van het Israëlische elftal. Ze hebben laten weten dat ze het contract niet zullen vernieuwen. Volgens Boycott Divestment Sanctions (BDS), een organisatie door en voor Palestijnen, is in gelekte interne berichten van PUMA te lezen dat ze onder immense druk stonden om het contract te verbreken. Sinds de extreme intensivering van geweld in Gaza, nam deze druk alleen maar toe.

PUMA breekt met IFA

Een woordvoerder van PUMA heeft echter kenbaar gemaakt dat de beslissing om de samenwerking met de IFA (Israeli Football Association) te beëindigen, niets te maken zou hebben met de boycot door consumenten vanwege de humanitaire crisis in Gaza. PUMA zal volgens de woordvoerder meerdere nieuwe nationale teams gaan sponsoren. Het merk zal alle bestaande contracten met partners evalueren, zodat ze naar eigen zeggen "een sterke verzameling aan nationale teams overhouden".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boycott, Divestment, Sanctions

De organistie BDS is een door Palestijnen geleidde organisatie die vecht voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid. BDS gaat uit van het principe dat Palestijnen net zo veel rechten hebben als de rest van de mensheid. De organisatie vermeldt op haar site dat ze erg blij is met het nieuws dat PUMA de samenwerking met het IFA gaat stopzetten.

Sinds PUMA in 2018 begon met de sponsordeal oefent BDS al druk uit op het sportmerk om niet langer de Israëlische apartheid financieel te steunen. De druk die zij en andere partijen uitoefenden heeft volgens BDS veel schade gebracht aan het imago van het bedrijf. "Het zou een les moeten zijn voor andere merken die de Israëlische apartheid steunen. Medeplichtigheid heeft consequenties."

Ster advertentie
Ster advertentie