Up 2 Date

Influencers doen oproep om Zara te boycotten: "Lijkenzakken en poppen met halve ledematen"

foto: Instagram: @Youstoubfoto: Instagram: @Youstoub
  1. Newschevron right
  2. Influencers doen oproep om Zara te boycotten: "Lijkenzakken en poppen met halve ledematen"

Het zal je niet ontgaan zijn dat er veel ophef is over de nieuwste Zara -ampagne. Op de beelden van de nieuwe collectie zijn verschillende elementen te zien die mensen doen denken aan de gedeelde beelden uit Gaza. Zo zijn er mannequins gewikkeld in witte doeken, grove brokstukken puin en poppen met missende ledematen te zien in de campagnebeelden. Als reactie op de campagne roepen meerdere mensen online op om het modehuis te boycotten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Campagne Zara

De Spaanse winkelketen heeft ondertussen de foto's die in opspraak kwamen verwijderd van hun social media en website. Op een van de verwijderde foto's zweefde op de achtergrond van de foto een mannequin gewikkeld in plastic. Dit deed veel mensen denken aan de witte lijkenzakken die veel te zien zijn op de beelden uit Palestina. Het model wordt omrings door houten kisten en betonpuin in andere foto's. Sommige mensen claimen dat een stuk karton dat in de lucht hangt de vorm heeft van Palestina.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reacties

Online kreeg de campagne direct ,toen deze vrijdag uitkwam, enorm veel kritiek. "Het gebruik van dood en verderf als decor voor mode is buitengewoon verschrikkelijk. Er bestaat geen mogelijkheid dat dit niet opzettelijk is", schrijft Hazem Harb, een Palestijnse kunstenaar, op Instagram.

In Nederland zorgen de virale campagnebeelden ook voor veel ophef. YouTouber en FunX-dj Youssef Koukouh (Youtoub) postte op Instagram hoe hij dacht over de Zara-campagne. "We zien lijkenzakken, we zien poppen met halve ledematen. We zien stenen die op hun hoofden komen. Wat willen jullie?", aldus Youssef. Ook Selma Omari, die zich tegen de situatie in Palestina uitspreekt, liet uiteraard van zich horen. Beiden benoemen ook het feit dat een hoofdontwerper van Zara twee jaar geleden anti-Palestijnse berichten had verstuurd naar een Zara-model. Zara heeft toentertijd afstand genomen van deze uitspraken. Naast het verwijderen van een aantal foto's hebben ze op de huidige kritiek vooralsnog niet gereageerd.

Ster advertentie
Ster advertentie