FunX

Honderdvijftig dagen oorlog tegen Gaza: een tijdlijn van de afgelopen maanden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Honderdvijftig dagen oorlog tegen Gaza: een tijdlijn van de afgelopen maanden

Vandaag voert Israël 150 dagen oorlog tegen Gaza. Onophoudelijke Israëlische bombardementen en beschietingen hebben geleid tot ruim 30.000 Palestijnse doden, ongekende verwoestingen en miljoenen mensen die uit hun huizen zijn verdreven. Bovendien dreigt voor veel Palestijnse kinderen nu de hongerdood omdat Israël de meeste noodhulp tegenhoudt. FunX maakt een tijdlijn van de afgelopen maanden.

7 oktober - Hamas valt Israël aan

Hamas voert een grote aanval uit op Israël. Ze vermoorden 1139 mensen en nemen 240 gijzelaars mee naar Gaza. Als reactie is Israël een massale aanval gestart op Gaza: het bombarderen van het land, de zee en de lucht en het afsluiten van de stroom, het voedsel en het water voor de 2,3 miljoen inwoners van het gebied.

13 oktober - De ‘safe zone’

Israël gebiedt de bevolking van Gaza City, bestaande uit één miljoen inwoners, om naar het zuiden te trekken. Hier zouden ze veilig zijn voor de bombardementen. Honderdduizenden Gazanen zijn gedwongen te vluchten.

17 oktober - De aanval op het al-Ahli al-Arabi Baptist ziekenhuis

Een explosie in het al-Ahli al-Arabi ziekenhuis in Gaza-stad veroorzaakt verontwaardiging in de Arabische wereld. Palestijnen zeggen dat er honderden zijn omgekomen en wijten de ontploffing aan een Israëlische luchtaanval; Israël zegt dat dit werd veroorzaakt door een mislukte Palestijnse raket, een bewering die later door de Verenigde Staten werd gesteund.

Aanval op het al-Ahli al-Arabi Baptist ziekenhuis

foto: AFP

Honderden doden bij aanval op het al-Ahli al-Arabi Baptist ziekenhuis

19 oktober - Yemen valt Israël aan op zee

De door Iran gesteunde Houthi beweging in Jemen, lanceert raketten en bewapende drones op Israëlische schepen. Ze doen dit in solidariteit met het Palestijnse volk. ‘Ons volk staat klaar om honderdduizend strijders te mobiliseren en naar Palestina te gaan’, stelt leider van de Houthi beweging, Abdul-Malik al-Houthi.

1 november 2023 - Begin evacuaties uit Gaza

Op 1 november 2023 beginnen naar schatting 7.000 buitenlandse paspoorthouders, mensen met een dubbele nationaliteit en hun gezinsleden, evenals een beperkt aantal mensen dat dringend medische behandeling nodig heeft, aan hun trek naar Egypte.

15 november - Ziekenhuis Al Shifa aanval

Israëlische troepen vallen het grootste ziekenhuis van Gaza binnen, Al Shifa. Door de bombardementen wordt de luchttoevoer afgesloten. Medisch personeel stelt dat meerdere patiënten, waaronder pasgeboren baby’s, hierdoor sterven. De Israëli's zeggen dat het ziekenhuis werd gebruikt om een ​​ondergronds hoofdkwartier van Hamas-strijders te verbergen, wat het personeel ontkent. Overtuigend bewijs heeft Israël niet kunnen leveren.

foto: AFP

Medisch personeel probeert zoveel mogelijk baby's te redden

23 november - Staakt-het-vuren

Er wordt (een dag later dan gepland) een staakt-het-vuren ingelast van vier dagen. Hamas en Israël wisselen gijzelaars uit en Israël laat meer humanitaire hulp binnen. Hoewel Hamas vraagt om een verlenging van het staakt-het-vuren, begint Israël Gaza al snel weer te bombarderen.

4 december - de oorlog tegen Gaza begint weer

Dagen na de afloop van de wapenstilstand, lanceren Israëlische troepen hun eerste grondaanval in het zuiden van Gaza, aan de rand van de stad Khan Younis.

15 december - Israël vermoordt Israëlische gijzelaars

Het Israëlische leger vermoordt per ongeluk drie onbewapende Israëlische gijzelaars. Ze dachten dat de gijzelaars leden van Hamas waren.

21 december 2023 - Gehele bevolking Gaza lijdt aan hongersnood

De VN meldt dat de gehele bevolking in Gaza aan extreme hongersnood lijdt, als gevolg van de gesloten grenzen en blokkade van humanitaire hulp.

11 januari - Genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël begint

Zuid-Afrika klaagt Israël aan bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) en beschuldigt Israël ervan genocide te plegen. Israël ontkent. Op 11 en 12 januari vinden de eerste hoorzittingen plaats in Den Haag.

14 januari - 100 dagen oorlog tegen Gaza

Premier Benjamin Netanyahu geeft een speech over de honderd dagen oorlog, waarin hij stelt dat niets hen (Israël, red.) zal stoppen. "Zelfs Den Haag niet", waarmee hij doelt op de genocidezaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft lopen.

foto: ANP

Steun voor Palestina bij het Internationaal Gerechtshof tijdens de genocide-aanklacht van Zuid-Afrika

23 januari - Motaz Azaiza vlucht uit Gaza

Na 108 dagen van oorlog, weet fotojournalist Motaz Azaiza te evacueren uit Gaza. De verslaggever werd bekend door zijn werk in Gaza, waar hij zijn ruim achttien miljoen volgers op Instagram dagelijks de realiteit van de oorlog tegen Gaza toonde.

26 januari - Internationaal Gerechtshof doet tussenvonnis in genocidezaak

In januari oordeelt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tijdens een voorlopige uitspraak, dat er een ernstig risico op genocide bestaat. Het hof instrueert Israël om preventieve maatregelen te nemen en humanitaire hulp toe te laten. Van 1 januari tot 12 februari 2024 heeft Israël meer dan de helft van de verzoeken voor humanitaire hulp afgewezen.

28 februari 2024 - Zes kinderen overlijden aan ondervoeding in Gaza

Het Palestijnse Gezondheidsministerie meldt dat zes kinderen zijn overleden aan ondervoeding en uitdroging in Gaza. Dit aantal loopt in de weken erna op naar minstens 15 kinderen.

foto: AFP

Groot tekort aan voedsel in Gaza

29 februari 2024 - Israël valt burgers aan die voedselpakketten op komen halen

Israëlische militairen in Gaza openen het vuur op Palestijnen die staan te wachten op voedselhulp. Hierbij worden meer dan honderd Palestijnen gedood en vallen er meer dan zevenhonderd gewonden.

4 maart 2024

Kortom, wat heeft 150 dagen oorlog in Gaza betekend voor de Palestijnen? Sinds 7 oktober heeft Israël al meer dan 30.000 Palestijnen gedood in Gaza, waaronder ruim 13.000 kinderen. Meer dan 70.000 Palestijnen zijn gewond geraakt. Ruim 70 procent van alle huizen in de Gazastrook is verwoest en van de 36 ziekenhuizen zijn er nog maar een paar in gebruik. Volgens de VN worden kinderen in Gaza uitgehongerd in het snelste tempo dat de wereld ooit heeft gezien. Al meerdere kinderen zijn overleden als gevolg van ondervoeding.

Onafhankelijke VN-experts zeiden in november al dat de acties van Israël tegen de Palestijnse bevolking wijzen op een beginnende genocide. In januari oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tijdens een voorlopige uitspraak, dat er een ernstig risico op genocide bestaat. Het hof instrueerde Israël om preventieve maatregelen te nemen en humanitaire hulp toe te laten. Vooralsnog lijkt Israël zich daar weinig van aan te trekken.

Lees hier meer over de 150 dagen oorlog tegen Gaza.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie