Up 2 Date

Journalist Motaz Azaiza doet voor het eerst zijn verhaal: "Ik zou dood gaan"

foto: New York Times
  1. Newschevron right
  2. Journalist Motaz Azaiza doet voor het eerst zijn verhaal: "Ik zou dood gaan"

Journalist Motaz Azaiza heeft voor het eerst uitgebreid zijn verhaal verteld. De verslaggever werd bekend door zijn werk in Gaza, waar hij zijn ruim achttien miljoen volgers op Instagram dagelijks liet zien hoe Palestijnen te maken kregen met heftige bombardementen en aanslagen van het Israëlische leger. In gesprek met The New York Times doet de 25-jarige Motaz een boekje open over hoe hij de afgelopen maanden heeft ervaren en vertelt hij hoe zwaar hij het op dit moment heeft. "Ik kan nergens meer van genieten."

Quote

Ik wilde mensen graag bereiken met prachtige foto's van Gaza, niet met beelden van ons lijden.

Motaz doet zijn verhaal

Met gevaar voor eigen leven zette Motaz Azaiza zich in om verslag te doen vanuit Palestina. Hoewel de journalist de harten van veel mensen veroverde en één van de bekendste verslaggevers van de oorlog tegen Gaza werd, was het nooit zijn doel om op deze manier bekend te worden. "Ik wilde vroeger graag reisfotograaf worden", vertelt de verslaggever met tranen in zijn ogen. Voordat de oorlog begon, vulde hij zijn Instagram-feed met foto's van regenbogen, vogels, zonsondergangen en portretten van Gazanen die glimlachend in de lens staarden. "Ik wilde mensen graag bereiken met prachtige foto's van Gaza, niet met beelden van ons lijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik zou dood gaan'

Door op een ongefilterde manier verslag te doen van de oorlog, waarbij Motaz Azaiza pijn, dood, verlies en verwoesting vastlegde, bouwde hij in no-time miljoenen volgers op. "Uiteindelijk besloot ik mijn leven te riskeren om de wereld te laten zien wat er in Gaza gebeurde." In een aantal maanden tijd verloor de verslaggever tientallen familieleden, vrienden en collega's. Het werk werd voor hem dan ook steeds zwaarder en onveiliger om uit te voeren. "Ik heb zelf ook te maken gehad met aanvallen en zou dood gaan als ik daar zou blijven."

Gaza in de steek gelaten

Motaz voelt zich in de steek gelaten door de rest van de wereld. "Ondanks dat ik alles filmde en publiceerde, hielp niemand ons." Het gebrek aan steun van de buitenwereld deed de journalist besluiten om ook voor zijn eigen veiligheid te kiezen. "Waarom zou ik hier nog blijven om verslag te doen? Als toch niemand ons helpt, voor wie doe ik dat dan?" Op 22 januari vertrok Motaz uit Gaza. Momenteel verblijft hij in een hotelkamer in Doha, Qatar.

De oorlog heeft een grote impact op hem. "Het is raar. Ik kan nergens van genieten." De verslaggever wil zich vanuit het buitenland nog steeds inzetten om bewustzijn te creëren rondom de oorlog. "Maar als het zou kunnen, zou ik mijn bekendheid inruilen voor de mensen die ik ben verloren. En voor Gaza zoals het vroeger was. Dat is mijn grootste wens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie