Up 2 Date

Ruim honderd doden bij Israëlische aanval op Gazanen die wachtten op voedselhulp

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ruim honderd doden bij Israëlische aanval op Gazanen die wachtten op voedselhulp

Israëlische militairen in Gaza openden vandaag het vuur op Palestijnen die stonden te wachten op voedselhulp. Hierbij zijn minstens 104 mensen vermoord en meer dan 700 gewonden gevallen. Er zijn vannacht ook nog andere aanvallen vannacht geweest, waardoor het dodental momenteel op meer dan 30.000 Palestijnen staat.

Meer dan honderd doden

De aanval van het Israëlische leger kwam geheel onverwachts aan voor de Palestijnen die in rijen op voedselhulp stonden te wachten. "Gelijk toen de mensen de binnenkomende vrachtwagens met voedsel naderden, werden ze beschoten. Er waren drones die aanvielen en voertuigen vol bewapende soldaten", vertelt Mani Mahmoud, die aanwezig was bij de aanval, aan Al Jazeera. "Plots schoten deze strijdkrachten op een groep mensen die hongerig, getraumatiseerd en ontheemd waren. Mensen die probeerden om ook maar iets te vinden waarmee ze hun families konden voeden, werden gedood." Deze aanval heeft voor zeker 104 doden en 760 gewonden gezorgd.

Een Palestijnse verslaggever vertelde ook aan Al Jazeera dat de Israëlische tanks over de lichamen van de dode en gewonde mensen reden. Het Palestijnse ministerie noemt de aanval een groot bloedbad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie Israël

Het Israëlische leger heeft gereageerd op de aanval en zei in eerste instantie dat ze hier geen weet van hadden. Later werd er in een verklaring naar buiten gebracht dat de Palestijnen, die stonden te wachten op noodhulp, gewelddadig waren en de vrachtwagens met voedsel plunderden. Ook wordt er gezegd dat er tientallen doden vielen door de "drukte" en dus niet door de beschietingen. Andere militairen melden dat ze wel op de Palestijnen hebben geschoten, omdat zij een "bedreiging voor het leger vormden".

Daarnaast zijn er vannacht ook nog andere aanvallen door het Israëlische leger geweest waar ook weer tientallen Palestijnse doden vielen. Het Palestijnse ministerie heeft gemeld dat het dodental sinds 7 oktober daarmee gestegen is naar 30.000 mensen.

Ster advertentie
Ster advertentie