FunX

Abed uit Almere langer dan honderd dagen vast in Gaza: “Hoor elke dag bommen”

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Abed uit Almere langer dan honderd dagen vast in Gaza: “Hoor elke dag bommen”

De situatie in Gaza is na ruim honderd dagen nog steeds onveranderd. Abed uit Almere zit sinds die bewuste dag vast in deze benarde situatie. Hij bezocht Gaza met zijn familieleden voor de bruiloft van zijn neef die op 7 oktober plaatsvond. Sindsdien heeft hij niet meer terug kunnen keren naar zijn woonplaats Almere. In de ochtendshow met Fernando doet Abed zijn hartverscheurende verhaal.

Begin Israëlische aanval

Abed zegt in de ochtendshow blij te zijn dat hij “nog leeft”. “Op 7 oktober hoorden we in de ochtend al heel veel raketten. Toen wisten we dat de oorlog was begonnen.” Vanaf dat moment werd het lastig voor Abed om het land te ontvluchten. Zijn familieleden wisten te vertrekken uit Gaza, maar tot op heden zit Abed nog steeds in de stad Deir al-Balah.

Leven in Gaza

In de afgelopen drie en een halve maand zijn veel van Abeds familieleden vermoord door het Israëlische geweld. “Veel van mijn familieleden zijn vermoord door de bombardementen en sommigen zijn vermist onder het puin.” Op de vraag van Fernando hoe zijn dagen eruitzien reageert Abed: “Ik zit de hele dag bij mijn tent, en ik kan ’s nachts niet naar buiten. Het is hier heel onveilig en ik hoor elke dag meerdere bombardementen. Ook is het moeilijk om aan eten en drinken te komen. We staan de hele dag in de rij.”

Gezin missen

Abed mist Nederland ontzettend. Zijn dochters en zijn vrouw zitten in Almere en hij vertelt hoorbaar geëmotioneerd dat hij hen het meest mist. “Ik heb mijn dochters bijna drie maanden niet gesproken.” Fernando valt even stil bij het heftige verhaal van Abed. “Ik wil zo snel mogelijk terug naar mijn dochters. Ik kan hier echt niet blijven.” Abed geeft ook aan geen gevoel meer te hebben door de nare situatie waarin hij zit.

Terug naar Nederland

Abed weet niet waarom hij niet weg kan uit Gaza. Hij heeft eerder contact opgezocht met de Nederlandse ambassade en geeft aan dat die hem doorverwijzen naar de ambassade in Israël. Echter krijgt hij steeds geen akkoord. “Niemand weet waarom ik hier niet weg mag.”

Abed uit Almere zit al meer dan 100 dagen vast in Gaza

Ster advertentie
Ster advertentie