Up 2 Date

VN stemt voor staakt-het-vuren in Gaza, Nederland stemt niet mee: "Strookt niet met rechten Israël"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VN stemt voor staakt-het-vuren in Gaza, Nederland stemt niet mee: "Strookt niet met rechten Israël"

Gisteren heeft een grote meerderheid van de leden van de VN gestemd voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dit gebeurde tijdens een spoedvergadering, waarbij 153 van de 186 landen hier voor stemden. Nederland onthield zich van deze stemming.

Staakt-het-vuren

Tijdens de Algemene Vergadering van de VN hebben gisteren 153 landen tot een staakt-het-vuren in Gaza opgeroepen, terwijl tien landen tegen stemden. Nederland onthield zich samen met 23 andere landen van de stemming. Het vraagstuk werd door Egypte ingediend, nadat er frustratie bij de leiders heersten vanwege de de onenigheid binnen de VN omtrent een staakt-het-vuren.

Nu de meerderheid van de leden van de Algemene Vergadering hiertoe hebben gestemd, betekent dit niet dat Israël zich ook moet houden aan een staakt-het-vuren. Het genomen besluit door de Veiligheidsraad is namelijk juridisch niet bindend.

Nederland stemt niet

Nederland heeft ervoor gekozen om niet te stemmen. Hierop heeft demissionair minister Hanke Bruins Slot, van Buitenlandse Zaken, gereageerd. "De resolutie bevat een oproep tot een wapenstilstand, Dit strookt niet met het recht van Israël om de voortdurende dreiging vanuit Hamas aan te pakken. Dat is waarom Nederland oproept tot humanitaire pauzes om zo humanitaire toegang mogelijk te maken en te voorzien in essentiële goederen en diensten aan de burgers in Gaza", schrijft Bruins Slot op X.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie