Up 2 Date

'Hamas maakte zich schuldig aan seksueel geweld op Israëlisch muziekfestival'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Hamas maakte zich schuldig aan seksueel geweld op Israëlisch muziekfestival'

Bij de aanval van Hamas op 7 oktober zijn meerdere vrouwen het slachtoffer geworden van heftig seksueel geweld op het Israëlische muziekevenement Nova festival. De BBC zegt bewijsmateriaal te hebben gezien en gehoord van verkrachting en verminking van zowel kinderen als vrouwen tijdens de aanval.

Trigger warning: dit artikel gaat over seksueel geweld.

Verkracht en verminkt

Een ooggetuige van het seksueel geweld vertelt volgens de BBC dat een vrouw tijdens een groepsverkrachting werd verminkt en doodgeschoten. Een andere ooggetuige van het seksueel geweld vertelde afgelopen weekend aan The Times ook over een vrouw die het slachtoffer werd van groepsverkrachting. Volgens de man zouden acht tot tien mannen zich aan de vrouw hebben vergrepen en werd ze daarna vermoord. Ook vertelt hij dat de mannen moesten lachen toen ze klaar waren. Een ambulancemedewerker vertelt aan de Duitse krant Die Welt dat een gedood veertienjarig meisje werd gevonden met sporen van seksueel geweld op haar lichaam.

Weinig overlevenden

Volgens de BBC hebben weinig slachtoffers van het seksueel geweld de aanval van Hamas overleefd. Door middel van getuigenverklaringen, beelden van de aanval en het verzamelen en identificeren van de lichamen van de slachtoffers zou blijken dat slachtoffers onder meer gebroken bekken, blauwe plekken en snijwonden hadden. Sommige getuigen van het seksueel geweld zijn volgens de Israëlische politie opgenomen vanwege mentale problemen die zijn ontstaan door wat ze hebben waargenomen.

Onderdeel aanvalsplan

Kort na de aanval op 7 oktober doken er op social media beelden op van naakte of halfnaakte vrouwen die werden weggedragen door Hamas. Ook beelden die de verzetsbeweging zelf deelde, tonen een vrouw met bloed rond haar geslachtsdelen. De Israëlische regering heeft vooralsnog geen beelden getoond van daadwerkelijke verkrachtingen aan journalisten. De politie kan nog niet zeggen of het seksueel geweld onderdeel was van het aanvalsplan van Hamas. Wel zeggen ze dat gegevens die gevonden zijn op telefoons van Hamasstrijders "erop lijken te wijzen dat dit wel het geval was".

"Onvoorstelbare wreedheden"

De Amerikaanse president Joe Biden liet afgelopen dinsdag weten dat hij vindt dat de internationale gemeenschap zich moet uitspreken tegen het seksueel geweld van Hamas. "De afgelopen weken hebben overlevenden en getuigen van de aanvallen gruwelijke verhalen gedeeld over onvoorstelbare wreedheden, zoals verkrachtingen en verminkingen. Terroristen van Hamas proberen zo veel mogelijk pijn en lijden te veroorzaken bij meisjes en vrouwen om hen vervolgens te vermoorden", aldus Biden.

Hamas ontkent

Hamas ontkent alle beschuldigingen van seksueel geweld. Volgens de verzetsbeweging zou de Israëlische regering de verhalen zelf hebben verzonnen om de "humane" behandeling van gijzelaars in diskrediet te brengen.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

15.900 burgerslachtoffers

Na een gevechtspauze van zeven dagen is het geweld in de Gazastrook sinds afgelopen vrijdag weer opgelaaid. Het dodental in Gaza loopt weer in rap tempo op. Volgens Hamas zijn er sinds de uitbraak van de oorlog ongeveer 15.900 mensen omgekomen. Zo'n 5000 daarvan zouden Hamasstrijders zijn. Het Israëlische leger erkent dat er voor elke Hamasstrijder ook twee burgers om het leven komen. Naar eigen zeggen proberen ze het aantal burgerslachtoffers te verminderen door hoogtechnologische software in te zetten. Tegelijkertijd zegt een hooggeplaatste functionaris dat het aantal burgerslachtoffers ook het gevolg is van "de tactiek van Hamas om burgers als menselijke schilden te gebruiken".

Kritiek

Wereldwijd klinkt er veel kritiek op het stijgende aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook. In verschillende landen, waaronder Nederland, worden regelmatig demonstraties georganiseerd om Israël op te roepen tot een permanente staakt-het-vuren.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie