Up 2 Date

Israël en Hamas bereiken akkoord over staakt-het-vuren en uitwisseling gijzelaars en gevangenen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Israël en Hamas bereiken akkoord over staakt-het-vuren en uitwisseling gijzelaars en gevangenen

Israël en Hamas hebben allebei ingestemd met een akkoord over een staakt-het-vuren. Daarnaast zullen de twee partijen Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen uitwisselen.

Akkoord Israël en Hamas

In het akkoord, dat vannacht rond 02:00 uur Nederlandse tijd werd gesloten, staat dat de gevechtspauze vier dagen duurt. Hamas heeft daarnaast toegezegd in de komende dagen 50 Israëlische gijzelaars vrij te laten: 38 kinderen en 12 vrouwen. Voor elke 10 extra gijzelaars die Hamas vrijlaat, wil Israël de wapenstilstand met een dag verlengen. In totaal houdt Hamas 240 Israëliërs en buitenlanders in gijzeling.

Ook Israël gaat mensen vrijlaten. Het gaat om zo'n 150 Palestijnse vrouwen en kinderen die gevangen zitten voor "veiligheidsgerelateerde vergrijpen". Qatar, die een belangrijke rol in de bemiddeling tussen Israël en Hamas heeft gespeeld, laat weten dat de afspraken binnen 24 uur ingaan.

Oorlog

Dat er een akkoord over een staakt-het-vuren is bereikt, betekent niet dat de oorlog voorbij is. De Israëlische premier Netanyahu waarschuwt dat de oorlog tegen Hamas doorgaat: "We zullen doorgaan totdat we al onze doelen hebben bereikt."

14.128 doden

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds 7 oktober 14.128 mensen gedood door de Israëlische aanvallen. Onder de doden zijn meer dan 5000 kinderen. Daarnaast liggen grote delen van Gaza in puin en zijn er ernstige tekorten aan van alles. Onder druk van Israël moest een groot gedeelte van de bevolking van Noord-Gaza noodgedwongen vluchten naar het zuiden. Ook daar is het echter niet veilig.

Ster advertentie
Ster advertentie