Up 2 Date

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten opnieuw UvA-gebouw, ME treedt hard op

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Pro-Palestijnse demonstranten bezetten opnieuw UvA-gebouw, ME treedt hard op

Studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam protesteerden vandaag tegen het politieoptreden bij de pro-Palestina demonstraties. Honderden mensen verlieten om 11:00 uur de universiteitsgebouwen tijdens een 'walk-out'. Daarnaast zijn actievoerders het ABC-gebouw binnengetreden en hebben ze het gebouw bezet. De UvA vond de protestactie te ver gaan en heeft aangifte gedaan. Daarnaast is op verschillende beelden die de NOS deelt te zien dat de Mobiele Eenheid (ME) ook bij deze demonstratie hard optreedt.

Aangifte tegen demonstranten

Actievoerders zijn het ABC-gebouw binnengetreden op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. Een medewerker van de UvA trof vernielingen aan op de zesde etage van het gebouw en deelde de beelden via internet. Op de beelden zijn er onder meer kapotte computers en rode verf op de ramen te zien. De Universiteit heeft aangifte gedaan naar aanleiding van de protestactie in het ABC-gebouw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ME grijpt in

De UvA heeft uit voorzorg ook het Maagdenhuis gesloten vanmiddag. Vanochtend gingen de universiteitsgebouwen weer open, nadat deze afgelopen dagen dicht waren vanwege de protesten vorige week. Tijdens de protesten afgelopen week trad de ME hardhandig op en was er sprake van politiegeweld tegen zowel medewerkers als studenten van de UvA. De ME laat er ook vandaag geen gras over groeien en heeft hard opgetreden op het terrein voor de campus. In een video die de NOS deelt is te zien hoe de ME klappen uitdeelt aan demonstranten die met hun handen omhoog staan. De vreedzame demonstranten die zich in het pand bevonden zijn naar buiten begeleid door de ME.

Politiegeweld

Dutch Scholars for Palestine, die de walk-out organiseerde, zegt geschrokken te zijn van het optreden van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht. De organisatie schrijft: 'Beide universiteiten hebben extreem politiegeweld toegestaan ​​tegen hun medewerkers en studenten, die betrokken waren bij geweldloze protesten tegen de medeplichtigheid van Nederlandse universiteiten aan de aanhoudende genocide in Gaza'.

foto: ANP

Walk-out

De studenten en medewerkers verlieten de collegezalen en verzamelden zich op de campus op Roeterseiland. Dat deden ze niet alleen uit protest tegen het politieoptreden. Ze vragen de UvA opnieuw om de banden met Israëlische scholen te verbreken. De UvA heeft toestemming gegeven voor de demonstratie, op voorwaarde dat er geen tentenkampen of barricades zouden worden opgezet.

De walk-outs vonden vandaag op hetzelfde moment ook plaats op andere universiteiten, zoals in Leiden, Utrecht, Wageningen en Nijmegen. Bij de Universiteit van Groningen hebben demonstranten tenten opgezet.

foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie