News

Studenten over protesten bij UvA: "De realiteit is dat mensen worden uitgemoord"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Studenten over protesten bij UvA: "De realiteit is dat mensen worden uitgemoord"

In Amsterdam demonstreren al dagen duizenden mensen bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Docenten en studenten van de universiteit begonnen het initiatief uit solidariteit met de studenten die eerder deze week met geweld door de politie van de campus werden gestuurd. Vandaag begon de demonstratie bij de universiteitscampus op het Roeterseiland en een andere faculteit bij het Binnengasthuis, die sinds gisteren wordt bezet door middel van barricades. De politie is inmiddels begonnen met het beëindigen van de pro-Palestijnse protesten bij de gebouwen van de universiteit. Zo zijn er shovels ingezet en roept de politie demonstranten op om te vertrekken. FunX sprak demonstranten over waarom zij op deze manier hun stem willen laten horen voor Palestina.

Anoniem (21)

"Ik sta hier vandaag, en al drie dagen, omdat ik geloof in de vrijheid voor de Palestijnen. Wat Israël sinds 1958 met Palestijnen doet, moet nu meteen stoppen. De reden dat ik demonstreer bij de UvA, is omdat de universiteit heel voorzichtig is met het innemen van een krachtig standpunt over de aanhoudende genocide in Gaza. We willen dat de universiteit de banden met Israël verbreekt.

Ik geloof dat Nederland internationaal gezien politiek een belangrijke rol heeft, vooral in de Europese Unie. Ze moeten de genocide veroordelen en alle commerciële banden verbreken met Israël. De president van Israël heeft zojuist een holocaustmonument ingehuldigd in een museum in Amsterdam, terwijl hij de aanhoudende genocide in Gaza negeert. De geschiedenis herhaalt zich, wij roepen nu op tot een staakt-het-vuren."

foto: FunX

Kinza (26)

"Ik sta hier vandaag omdat de situatie, de genocide, als een discussie wordt gezien. En dat gebeurt al 75 jaar. Ik merk dat mensen zich nu realiseren dat het geen discussie hoort te zijn. Velen maken het complex, ze doen alsof het een heel ingewikkeld onderwerp is. Dat zie ik ook op de school waar ik werk en in gesprekken die ik met mensen heb gehad. Maar de realiteit is dat mensen worden uitgemoord.

Ik heb onlangs een herdenking georganiseerd voor collega's en iemand zei: 'Het is geen genocide, dat woord wordt te snel gebruikt'. De focus ligt zo erg op termen en daardoor kijken we naar de mensen als nummers. Ik sta hier om te laten zien dat het geen nummers, maar mensen zijn. Het is heel simpel in mijn ogen en dat is het altijd al geweest. Onze universiteiten en Rutte, die ik nu niet eens een leider wil noemen, moeten de banden met Israël verbreken. Er moet actief solidariteit worden getoond met Palestina.

Hoewel het goed is dat er media-aandacht voor Palestina is, zitten er helaas ook channels tussen die het verkeerd framen. Bijvoorbeeld wanneer ze 'From the river to the sea' horen, wat volledige vrijheid voor Palestijnen betekent. Soms wordt het geframed als antisemitisme, maar dat is helemaal niet de betekenis. Niemand moet vermoord worden, maar het land moet worden teruggegeven aan mensen die worden vermoord. De sympathie die mensen hebben voor de Israëlische bezetters is sterker dan voor de moord van Palestijnen. Het gebrek aan sympathie verbaast me eigenlijk niet als ik mij bedenk dat het gaat over een land waar voornamelijk moslims wonen, ondanks dat deze situatie niet eens over religie gaat."

foto: FunX

Nouhaila (24)

"Ik ben aan het demonstreren tegen de banden die de universiteit met Israël heeft. Ik sta hier nu voor de derde dag. Alles verliep de afgelopen dagen heel goed en vreedzaam vanuit de demonstranten. Er zijn duidelijke regels en richtlijnen, bijvoorbeeld 'pick up after yourself' en wees vriendelijk. Alles was heel gemoedelijk, maar het probleem is dat er natuurlijk mensen zijn die het niet met ons eens zijn, zoals Zionisten, de politie en de universiteit die aangifte heeft gedaan. Het enige dat nodig is dat ze stoppen met het financieren van een genocide."

foto: FunX

Danny (31)

"Ik sta hier in solidariteit met de Palestijnen. Zelf ben ik Surinaams en Suriname heeft een koloniaal verleden. Als je kijkt naar de lange lijn van kolonisatie, is dit de laatste vorm daarvan. Als iemand met zo'n verleden, ligt het dichtbij onze ervaring. Daarom vind ik het heel belangrijk om hier te staan en te helpen op welke manier dan ook.

Ik werkte voor de universiteit en we hebben eerder sit-ins en protesten gehouden, eigenlijk zelfs voor 7 oktober al, want dit speelt natuurlijk al veel langer. Op een universiteit zit veel kennis, er wordt veel onderzoek gedaan, daar is het makkelijk om de geschiedenis terug te vinden en door te vertalen naar wat nu relevant is. De situatie in Palestina speelt al veel langer.

De demonstraties verlopen rustig vanuit onze kant. Het is geen protest tegen Joodse mensen, maar tegen koloniaal regime. Jodendom en Zionisme is iets anders. We praten er nu wel over, maar er is op dit moment een grondoffensief aan de gang.

Zoals je wereldwijd ziet zijn studenten de voelsprieten van de internationale community. Eerst moet het geweld stoppen en we moeten langdurig draagvlak vinden voor vrede. Dat moet worden vastgesteld in het Internationaal humanitair recht. Blijkbaar kan genocide gefaciliteerd worden. Zet je in en spreek je uit."

foto: FunX

foto: FunX

foto: FunX

Ster advertentie
Ster advertentie