News

Studenten protesteren wereldwijd voor Palestina

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Studenten protesteren wereldwijd voor Palestina

Studenten over de hele wereld protesteren voor Gaza. Zo ook in Amsterdam, waar vandaag meer dan duizend mensen zijn samengekomen. De demonstratie is georganiseerd door docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam, die willen laten zien dat ze solidair zijn met de mensen die vannacht met geweld werden weggestuurd tijdens de pro-Palestijnse demonstratie.

Tentenkamp

Gisteren werd er een tentenkamp opgezet door studenten bij de campus op het Roeterseiland, waar gedemonstreerd werd. De politie heeft de demonstratie toen beëindigd, nadat hooligans het kwamen verstoren. Tien mannen sloegen demonstranten en gooiden met fakkels en vuurwerk. De ME heeft agressief opgetreden, waarna het tentenkamp werd ontruimd. Ook zijn er 140 mensen aangehouden, waarvan er nog vier vastzitten. De plek van het kamp is nog steeds afgesloten met hekken.

foto: ANP

Banden met Israël verbreken

Studenten en medewerkers van de UvA, maar ook heel veel andere mensen kwamen vandaag rond 16:00 uur weer samen bij de campus. De demonstranten spreken zich uit tegen het Israëlische geweld in Palestina en willen dat universiteiten de banden verbreken met Israëlische instanties die medeplichtig zijn aan genocide en stoppen met investeren in Israël. De universiteit heeft een lijst gedeeld met deze instanties om 'transparant te zijn'.

foto: ANP

Vreedzaam

Hoewel de politie ook vandaag op demonstranten begon in te slaan, bleven zij vreedzaam protesteren. Inmiddels is de situatie rustig en is het overgegaan tot een mars richting het centrum. Volgens een van de demonstranten is de sfeer positief en supporten veel omstanders het protest ook door te toeteren en te zwaaien.

Wereldwijd

Naast de protesten in Amsterdam kwamen ook in Utrecht zo'n honderd mensen bij elkaar om zich uit te spreken tegen de situatie in Palestina. Ze bezetten het binnenterrein van de universiteitsbibliotheek in Utrecht. Ook zij eisen dat de Universiteit Utrecht banden verbreekt met Israël. Afgelopen week waren er protesten in andere landen, zoals in de Verenigde Staten en Canada. Ook daar greep de politie vaak in en werden studenten gearresteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie