News

Israëlisch leger neemt Rafah in: de plek waar humanitaire hulp binnenkomt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Israëlisch leger neemt Rafah in: de plek waar humanitaire hulp binnenkomt

Israël heeft de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah ingenomen. Afgelopen avond en nacht zijn er in Palestina zware luchtaanvallen uitgevoerd door Israël. Het leger zegt leden van Hamas te hebben gedood en het gebied te onderzoeken.

Rafah

Gisteren kregen Palestijnen de opdracht van het Israëlische leger om Oost-Rafah te verlaten. Het leger zegt dat de meeste mensen weg zijn, maar of dit echt zo is, kan niet worden bevestigd. Palestijnse media zeggen dat er zeker twintig burgers, onder wie ook kinderen, zijn gedood tijdens de luchtaanvallen.

Hulpgoederen

Rafah ligt in het zuiden van Gaza en grenst aan Egypte. Israël waarschuwde eerder ook al voor een grondaanval op Rafah, omdat het volgens het leger de laatste plek is waar veel Hamasstrijders zouden zitten. Maar in Rafah zitten ook meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen, die andere plekken van Gaza gedwongen moesten verlaten. Volgens Al Jazeera zijn Palestijnen uit verschillende gebieden geëvacueerd. Ze zijn weggestuurd, maar het is niet duidelijk waar dan naartoe. Het is overal vol, waardoor mensen niet eens plek hebben om een tent op te zetten.

De grensovergang bij Rafah is heel belangrijk voor de levering van hulpgoederen aan Palestijnen. Het was de enige grensovergang met Gaza die niet door Israël werd gecontroleerd. Nu het leger deze heeft ingenomen, is de toegang tot humanitaire hulp stopgezet, terwijl er al een groot tekort aan hulp is.

Staakt-het-vuren

Eerder op de avond leek het mogelijk dat er een staakt-het-vuren zou plaatsvinden. Hamas ging akkoord met een voorstel dat door Qatarese en Egyptische bemiddelaars was ingediend. Premier Netanyahu wees dat voorstel echter af, omdat het niet zou voldoen aan de eisen van Israël. Israël en Hamas hebben het al weken over een wapenstilstand, waarbij Hamas gijzelaars moet vrij laten in ruil voor Israëlische gevangenen.

Het is nog niet bekend of de kans op zo'n wapenstilstand helemaal weg is. Zo zegt NOS-correspondent Nasrah Habiballah: "In principe gaan de gesprekken in Caïro vandaag gewoon door. Er reist een nieuwe delegatie van Hamas naar Caïro en ook Israëlische media melden dat er vanuit Israël een delegatie die kant wordt opgestuurd." Ook zegt ze dat bemiddelende partijen druk zetten op Israël en Hamas om tot een deal te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie