Up 2 Date

Israël neemt nieuwe wet aan tegen pro-Palestina content: dit is wat het betekent

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Israël neemt nieuwe wet aan tegen pro-Palestina content: dit is wat het betekent

In Israël is deze week een nieuwe wet aangenomen die grote gevolgen zal hebben voor het social media gebruik. De nieuwe wet maakt het namelijk strafbaar om bepaalde informatie te bekijken of te lezen - met name pro-Palestijnse media.

STRAFBAAR SCROLLEN

De Israëlische regering, De Knesset, heeft afgelopen woensdag een wet aangenomen wat ervoor zal zorgen dat het als een misdaad wordt gezien om bepaalde dingen te lezen of te bekijken, die niet in hun agenda passen. Het wordt dus letterlijk strafbaar om bepaalde dingen te plaatsen op social media. Deze wet is vooral gericht op groepen die Israël ziet als "slecht", zoals Hamas en ISIS. Als je deze content leest of bekijkt, kun je tot een jaar in de gevangenis komen. Kortom: een flinke censuur.

RADICALISERING

De wet bestempelt specifiek dus o.a. Hamas en ISIS als 'terroristische organisaties' waarop de wet van toepassing is. De minister van Justitie heeft zelfs de bevoegdheid om meer organisaties aan deze lijst toe te voegen. Deze censuurwet is zogezegd gericht op het bestrijden van 'lone-wolf terrorisme', wat volgens Israël veroorzaakt wordt door radicalisering via mediaconsumptie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WHATSAPP-ARRESTATIE

In een recent geval, dat de gevolgen van Israëls "Contraterrorismewet" illustreert, werd een Palestijnse vrouw gearresteerd nadat zij beschuldigd werd van het uiten van steun voor activiteiten die als 'terroristisch' werden bestempeld via een WhatsApp-status. Wat de WhatsApp-status was? "Moge God hun kracht en overwinning schenken".

BEDREIGING VRIJHEID VAN MENINGSUITING

Mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over het censuur van Palestijnse stemmen. Dit vormt namelijk een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie. Deze nieuwe wet zal invloed hebben op activisten maar ook mensen die social media gebruiken om awareness te creëren, wat de vrijheid van vergadering en politieke participatie aantast​​.

Ster advertentie
Ster advertentie