Up 2 Date

Inmiddels 1,5 miljoen mensen zonder huis in Gaza, meldt de VN

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Inmiddels 1,5 miljoen mensen zonder huis in Gaza, meldt de VN

Volgens recente gegevens van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties zijn in de Gazastrook ongeveer 1,5 miljoen inwoners gedwongen hun huizen te verlaten als gevolg van de genocide die Israël aan het plegen is.

TIJDELIJKE OPVANG

De VN meldt dat een aanzienlijk aantal van deze burgers, geschat op meer dan 710.000 personen, nu tijdelijke opvang heeft gevonden in faciliteiten beheerd door de UNRWA, het VN-agentschap dat zich inzet voor Palestijnse vluchtelingen. Een klein deel van deze groep heeft toevlucht kunnen vinden in medische instellingen, kerken en andere openbare voorzieningen. Een nog kleinere deel van deze groep hebben onderdak gevonden in scholen. Het grootste gedeelte is afhankelijk van de gastvrijheid van gastgezinnen of moeten hun toevlucht nemen tot het verblijven op straat, vaak in de nabijheid van UNRWA-gebouwen.

ERNSTIGE GEVOLGEN

De VN waarschuwt dat de levensomstandigheden van de slachtoffers ernstige gevolgen kan hebben voor de veiligheid en gezondheid binnen het land. Ook is er veel bezorgdheid over het gebrek aan voorzieningen, zoals water.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GEEN UITWEG

De inwoners van Gaza zitten vast. Met de grenzen die gesloten zijn door Israël aan de ene kant, en sporadische doorgang naar Egypte aan de andere kant, kunnen de mensen nergens naartoe. Zelfs de zee is geen uitweg, want ook daar patrouilleert de Israëlische marine. Ze zijn vastgelopen en kunnen geen kant op.

Daardoor is de schreeuwende behoefte aan hulp en een oplossing die blijvende vrede kan brengen, nog groter geworden. En we kijken naar de (inter)nationale leiders voor deze oplossing.

Ster advertentie
Ster advertentie