Up 2 Date

Amnesty International: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Amnesty International: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid"

Volgens Amnesty International maakt Israël zich schuldig aan apartheidspolitiek en misdrijven tegen de menselijkheid. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie in een uitgebreid rapport dat vanochtend werd gepubliceerd.

Apartheidsregime

Amnesty International is na Human Rights Watch de tweede grote mensenrechtenorganisatie die Israël beschuldigt van een apartheidsregime zoals dat gedefinieerd wordt in het Apartheidsverdrag. Niet alleen internationale organisaties, maar ook Palestijnse en Israëlische actiegroepen in het Aziatische land zeggen dat de regering zich schuldig maakt aan "een systeem van onderdrukking en overheersing van Palestijnen, overal waar het controle heeft over hun rechten".

Wat is apartheid?

In het statuut van Rome van het Internationaal Strafhof van 2002 wordt apartheid gedefinieerd als een geïnstitutionaliseerd regime van systematische onderdrukking en overheersing door een raciale groep over een of meerdere rassen. Deze vorm van rassensegregatie werd in Zuid-Afrika ontwikkeld in 1910 door de witte minderheid en werd in 1948 officieel ingevoerd. Het woord is in de meeste talen onvertaald overgenomen en is een synoniem voor elke vorm van rassenscheiding.

"Inferieure raciale groep"

"Ons rapport onthult de ware omvang van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem of de Westelijke Jordaanoever wonen, de Palestijnen worden behandeld als een inferieure raciale groep en zien systematisch hun rechten ontnomen worden", aldus Agnès Callamard, directeur van Amnesty International. Verder noemt Amnesty International onder andere de inbeslagnames van Palestijns grondgebied en eigendommen, drastische bewegingsbeperkingen, onwettige moorden en de ontkenning van staatsburgerschap van Palestijnen voorbeelden van misdrijven tegen de menselijkheid.

"Amnesty demoniseert Israël"

De Israëlische regering uitte felle kritiek op het rapport nadat delen ervan gisteren waren uitgelekt. Israël zegt dat het rapport onjuist, bevooroordeeld en antisemitisch is en noemt Amnesty International een radicale organisatie. "Israël is niet perfect, maar het is een democratie die is toegewijd aan het internationaal recht en die openstaat voor controle, met een vrije pers en een sterk Hooggerechtshof", aldus de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lapid. Hij voegt daaraan toe dat de mensenrechtenorganisatie Israël demoniseert en het bestaansrecht van het land probeert te ontkennen.

Internationale kritiek

Sinds de uithuiszettingen van Palestijnen in de wijk Sheikh Jarrah in mei vorig jaar klinkt de internationale kritiek op het beleid van Israël steeds luider. Ook dit jaar werd wederom forse kritiek geuit door andere landen, waaronder Nederland, op een uithuiszetting van een Palestijns gezin. De gedwongen huisuitzetting zou in strijd zijn met het internationale recht volgens een Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv.

Diverse aanbevelingen

In het rapport geeft Amnesty International diverse aanbevelingen over hoe het apartheidssysteem van Israël ontmanteld kan worden. Zo vindt de mensenrechtenorganisatie dat de regering allereerst een eind moet maken aan de gedwongen uithuiszettingen en het slopen van woningen van Palestijnen. "Israël moet gelijke rechten toekennen aan alle Palestijnen in Israël en de bezette gebieden, in overeenstemming met de beginselen van de internationale mensenrechten en het humanitair recht." Ook zegt de organisatie dat het de verplichting is van alle landen die het Apartheidsverdrag hebben ondertekend om in te grijpen als er in een land sprake is van apartheid.

Ster advertentie
Ster advertentie