Up 2 Date

Geweld breekt uit tussen Israëlische troepen en honderden Palestijnen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Geweld breekt uit tussen Israëlische troepen en honderden Palestijnen

Nabij het Palestijnse dorp Burqa brak gisteravond geweld uit tussen honderden Palestijnen en Israëlische troepen. Tientallen Palestijnen raakten daarbij gewond en ten minste één persoon raakte zwaargewond. Het dorpje ligt in de buurt van Homesh, een nederzetting die in 2005 werd ontruimd.

17-jarige in zijn maag geschoten

De Israëlische troepen gebruikten traangas, rubberkogels en gewone munitie. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan raakten 48 Palestijnen gewond nadat ze geraakt werden met rubberkogels. Negen Palestijnen werden met gewone munitie geraakt. Daarbij werd een 17-jarige jongen in zijn maag geschoten. Hij zou volgens het Israëlisch leger met een molotovcocktail hebben gegooid. Daarnaast zou een Israëlische soldaat gewond zijn geraakt door een steen.

Onvrede

Het geweld brak uit nadat de Israëlische kolonisten van plan waren om bij een religieus-Joodse school te gaan protesteren tegen de ontruiming van Homesh. Israël gaf geen toestemming voor de demonstratie, maar de Israëliërs probeerden de school alsnog per voet te bereiken. Palestijnen gingen op hun beurt de straat op om hun onvrede over de kolonisten te uiten.

Spanning

De spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen loopt al enige tijd hoog op in het gebied rond de Westelijke Jordaanoever. Zo werden vorige maand Palestijnen die op hun land wilden werken bij Homesh aangevallen door Israëlische kolonisten. Ook werd een 25-jarige student van de illegale religieus-joodse school in Homesh doodgeschoten. Daarbij raakten twee anderen gewond.

Ster advertentie
Ster advertentie