Up 2 Date

Israël zet Palestijns gezin in Jeruzalem uit huis ondanks internationale kritiek

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Israël zet Palestijns gezin in Jeruzalem uit huis ondanks internationale kritiek

Israël heeft ondanks internationale kritiek afgelopen nacht een Palestijns gezin uit hun huis in Oost-Jeruzalem gezet. De woning in Sheikh Jarrah ging meteen na de huisuitzetting tegen de vlakte.

School voor Palestijnen

De Israëlische overheid zegt dat de grond waarop het huis stond toekomt aan de gemeente Jeruzalem. Een rechtbank oordeelde vorig jaar al dat de grond van de gemeente is en gaf dan ook toestemming voor de huisuitzetting. Op het terrein wil Israël een speciale school bouwen voor Palestijnse inwoners van Jeruzalem. Afgelopen maandag wilde de overheid al beginnen met de ontruiming. Dat leidde tot kritiek van verschillende Europese landen, waaronder Nederland. De gedwongen huisuitzetting zou in strijd zijn met het internationale recht volgens een Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv.

Arrestaties

De huisuitzetting ging niet zonder slag of stoot. Zo dreigde de vader van het gezin zichzelf in brand te steken uit protest. Ook werden volgens de Israëlische politie 18 mensen gearresteerd tijdens de ontruiming voor onder andere geweldplegingen en het verstoren van de openbare orde.

Sheikh Jarrah

In de wijk Sheikh Jarrah werden vorig jaar ook al Palestijnen uit huis gezet. Dit leidde tot een gewapend conflict tussen Israël en Hamas. Palestijnen protesteerden voornamelijk rond de al-Aqsamoskee tegen de gedwongen onteigeningen en uitzettingen van Palestijnse inwoners in de wijk in Oost-Jeruzalem, wat door Israël in 1967 werd bezet. Ondanks dat het officieel geen grondgebied is van Israël, claimt het land van wel.

Ster advertentie
Ster advertentie