Up 2 Date

CNN deelt onderzoek: 'Israëlisch leger schoot gericht op Palestijnse journaliste'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. CNN deelt onderzoek: 'Israëlisch leger schoot gericht op Palestijnse journaliste'

Nieuwszender CNN heeft naar aanleiding van een eigen onderzoek geconcludeerd dat de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh is gedood door gerichte kogels van het Israëlische leger. Shireen werd twee weken geleden doodgeschoten toen ze verslag deed van een inval van het leger in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger wil dit niet strafrechtelijk onderzoeken, zo werd vorige week gemeld.

Analyse, ooggetuigen en experts

CNN sprak met ooggetuigen en experts en analyseerde foto's, video's en geluidsfragmenten van de momenten rondom Shireens dood. Daaruit wordt onder meer vastgesteld dat Shireen vanaf 200 meter afstand is neergeschoten, wat overeenkomt met de afstand waarop een voertuig van het Israëlische leger stond. Gewapende Palestijnen zouden te ver weg zijn om haar te kunnen raken.

Verder zijn in een boom vlak naast de plek waar ze werd neergeschoten drie kogelinslagen gevonden, die volgens een analist wijzen op doelgericht vuur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ze wilden ons doden'

De Palestijnse journaliste Shatha Hanaysha, die als eerste bij Shireen aankwam na het schietgeweld, had het gevoel dat er bewust op hen werd geschoten. "Ik denk dat ze ons wilden doden. Ik zou niet weten waarom ze anders schoten en ze wisten dat we journalisten waren", vertelde ze CNN.

Alle onderzoeksresultaten zijn hier terug te lezen.

Meerdere reconstructies en onderzoeken

Persbureau AP maakte eerder al een soortgelijke reconstructie. Ook die ondersteunt de opvatting dat de kogel die Shireen doodde afkomstig was van een Israëlisch geweer.

Palestijnse activisten en journalisten en nieuwsplatform Al Jazeera zeggen dat al vanaf het begin. Het Israëlische leger houdt echter vol dat niet duidelijk is wie Shireen heeft neergeschoten. Over een onafhankelijk onderzoek werd geen akkoord bereikt. Zowel de Palestijnse als Israëlische autoriteiten zijn nu bezig met een eigen onderzoek.

Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh werd neergeschoten terwijl ze een kogelvrij vest met daarop 'pers' droeg, net als de andere aanwezige journalisten. Ze werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar later bekend werd gemaakt dat ze was overleden.

Shireen was een geliefde journaliste, die sinds 1997 bij Al Jazeera werkte. Haar dood leidde wereldwijd tot grote verontwaardiging. Die gevoelens van woede en verdriet werden versterkt toen Shireens uitvaart in bezet Oost-Jeruzalem bruut werd verstoord door het Israëlische leger.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie