Up 2 Date

Israël en Palestina niet eens over onafhankelijk onderzoek naar dood journaliste Al Jazeera

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Israël en Palestina niet eens over onafhankelijk onderzoek naar dood journaliste Al Jazeera

Israël en Palestina hebben nog geen akkoord bereikt over een eventueel onafhankelijk onderzoek naar de dood van Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh. De Israëlische autoriteiten zeggen dat het niet duidelijk is wie de Palestijnse journaliste heeft doodgeschoten, maar volgens Palestina is het duidelijk dat ze door het Israëlische leger is gedood.

Geraakt in het hoofd

Abu Akleh was samen met andere journalisten verslag aan het doen van de inval door het Israëlische leger in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Op een gegeven moment werd ze door een kogel geraakt in haar hoofd, waarna ze met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed ze aan haar verwonding.

Het Palestijnse ministerie van Informatie meldt aan Al Jazeera dat de dood van Abu Akleh geen incident is. Zo zijn er sinds 2000 maar liefst 45 Palestijnse journalisten vermoord door geweld van het Israëlische leger.

Fatale kogel

Zowel Al Jazeera als verschillende Palestijnse journalisten die samen met Abu Akleh verslag deden van de Israëlische inval in de stad Jenin melden dat de fatale kogel van de kant van Israëlische leger kwam. De Israëlische autoriteiten verspreidden de afgelopen dagen beelden op social media waarin volgens hen te zien is dat de journaliste in het hoofd werd geraakt door een Palestijnse kogel. Een Israëlische mensenrechtenorganisatie stelt echter dat de beelden niet zijn gefilmd op de plek waar Abu Akleh is doodgeschoten.

Onderzoek door Israël

De Palestijnse president Mahmoud Abbas liet tijdens een herdenkingsceremonie weten dat hij de optie om samen met Israël onderzoek te doen naar de dood van Abu Akleh heeft geweigerd. "We gaan meteen naar het Internationaal Strafhof om de criminelen op te sporen."

Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, veroordeeld de dood van de journaliste, maar stelt wel dat hij vertrouwen heeft in een onafhankelijk onderzoek van Israël. Ahmad Auznaid, de voorzitter van een Amerikaanse organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnen, uit echter kritiek op het statement van Price. "Je kan Israël niet vragen om zichzelf te onderzoeken en verwachten dat het tot een ander resultaat komt dan waar het al decennia op uitkomt", zegt hij tegen Al Jazeera.

Geliefde journaliste

De dood van Abu Akleh leidde wereldwijd tot veel verontwaardiging. Ze werkte sinds 1997 bij de Arabische taalzender van Al Jazeera en was een geliefde journaliste. Naar verwachting wordt de journaliste morgenochtend begraven in Jeruzalem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie