Up 2 Date

Bella Hadid vraagt aandacht voor geweld tegen Palestijnen: "Instagram censureert"

foto: Instagram @bellahadid
  1. Newschevron right
  2. Bella Hadid vraagt aandacht voor geweld tegen Palestijnen: "Instagram censureert"

Bella Hadid vraagt op Instagram regelmatig aandacht voor de onderdrukking van Palestijnen in door Israël bezette gebieden. Gisteren deelde het model video's waarin geweld van de Israëlische politie en het leger te zien is, maar volgens haar wordt ze daardoor door Instagram gecensureerd. "Als jullie me echt het zwijgen willen opleggen, net als journalisten of iedereen die informatie deelt over Palestina, zal ik doorgaan met het naar voren brengen van vrede en feitelijke informatie."

Geweld

Bella deelde verschillende video's op haar Instagram waarin te zien is hoe de Israëlische politie op gewelddadige wijze Palestijnse burgers oppakt of aanvalt. Een paar dagen terug vielen er gewonden bij een gewelddadige politie-inval bij de al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor moslims. Veel mensen waren daar op dat moment aanwezig voor het ochtendgebed tijdens de ramadan. Ruim 150 Palestijnen en ten minste 3 Israëlische agenten raakten gewond.

'Niet uitgelokt'

Met de posts bekritiseert Bella Hadid onder meer de manier waarop er door verschillende media en overheden wordt gesproken over de situatie, waarbij bijvoorbeeld wordt beweerd dat de Palestijnen het geweld uitlokken of initiëren. "Natuurlijk kunnen er aan beide kanten extremisten zijn (zoals overal ter wereld). Maar ik blijf hier niet zitten terwijl de naam van mijn volk belasterd wordt alsof ze constant iets verkeerd doen waardoor ze dit soort misbruik verdienen - absoluut NIET UITGELOKT misbruik. In hun huizen en op het land waar ze al honderden jaren wonen. Zeker nu, tijdens de heilige ramadanmaand."

Let op: de beelden zijn gewelddadig en kunnen als schokkend worden ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Terroristen'

Ook spreekt het model, dat een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader heeft, zich uit tegen de vooroordelen over Palestijnen. "Ik sta niet toe dat we allemaal 'terroristen' genoemd worden (zoals ik al genoemd word sinds ik een kind was, simpelweg omdat ik Palestijns ben), alleen maar omdat we leven of opkomen voor onze mensen", schrijft ze. "De versie van ons volk die incorrect is geschetst op de meest verschrikkelijke manier om dit massamisbruik te rechtvaardigen, is verkeerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shadowban

Eerder deze week liet Bella in haar Instagramstory weten dat ze Instagram ervan verdenkt haar te 'shadowbannen'. Dat houdt in dat de posts van een persoon minder tot niet zichtbaar worden gemaakt voor niet-volgers, zonder dat de persoon in kwestie wordt ingelicht. Zo worden berichten bijvoorbeeld niet weergegeven op de explore-pagina of bij hashtags. Verschillende activisten, queer personen en sekswerkers gaven eerder aan hier ook last van te hebben, maar Instagram heeft tot nu toe altijd beweerd dat shadowbanning niet bestaat.

Censuur

Volgens Bella gebeurt het bij haar wanneer ze post over Palestina: "Wanneer ik post over Palestina word ik meteen geshadowbanned en zien bijna een miljoen minder mensen mijn stories en posts." Tegen dat beleid spreekt ze zich nu uit. Ook belooft ze door te gaan met het verspreiden van 'feitelijke informatie'. "Dit is allemaal een schending van de mensenrechten en als jullie ons blijven censureren, is dat de grootste vorm van vooringenomenheid en onrechtvaardige censuur."

Bella Hadid

foto: Instagram @bellahadid

Ster advertentie
Ster advertentie