Up 2 Date

Geweld breekt uit tussen Palestijnen en Israëlische politie bij al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Geweld breekt uit tussen Palestijnen en Israëlische politie bij al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem

Bij de al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem is geweld uitgebroken tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Daarbij zijn ruim 150 Palestijnen en ten minste drie Israëlische agenten gewond geraakt.

Aanleiding onduidelijk

De exacte aanleiding voor het geweld is nog niet duidelijk, maar volgens de islamitische stichting die de moskee beheert, kwam de politie voor zonsopgang naar het gebouw. Op dat moment waren duizenden mensen aanwezig voor het ochtendgebed tijdens de ramadan.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël kwamen vrijdagochtend gemaskerde mannen met Palestijnse- en Hamasvlaggen in grote getalen naar de moskee en hadden ze stenen verzameld. De politie zou daar preventief tegen op hebben getreden en drong de moskee naar verluidt binnen om mensen te arresteren. Kort daarna liep het uit op een confrontatie waarbij de politie flitsgranaten en rubberkogels afvuurde en Palestijnen stenen gooiden.

Eerdere confrontaties

Het is niet de eerste keer dat er heftige confrontaties uitbreken tussen Palestijnen en de Israëlische politie rond de al-Aqsamoskee. In mei vorig jaar protesteerden Palestijnen er tegen de gedwongen onteigeningen en uitzettingen van Palestijnse inwoners in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, wat door Israël in 1967 werd bezet. Ondanks dat het officieel geen grondgebied is van Israël, claimt het land van wel. Een Israëlische rechter bepaalde toen dat zeker zes families plaats moeten maken voor Joodse kolonisten.

Ster advertentie
Ster advertentie