Up 2 Date

24 Palestijnen gedood door Israëlische luchtaanvallen, onder wie 9 kinderen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 24 Palestijnen gedood door Israëlische luchtaanvallen, onder wie 9 kinderen

Het geweld in Jeruzalem en de Gazastrook neemt steeds grotere vormen aan. Sinds gisteravond worden er luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, waarbij tot nu toe 24 Palestijnen zijn omgekomen, onder wie 9 kinderen.

Reactie

De Israëlische luchtaanvallen waren een reactie op de raketaanvallen die vanuit Gaza op Israël werden afgevuurd. Die raketaanvallen waren weer een reactie op het gewelddadige optreden van de Israëlische politie, die de aanval opende - met flitsgranaten en rubberen kogels - op Palestijnen die in Jeruzalem vreedzaam protesteerden tegen de gedwongen huisuitzettingen van Palestijnse gezinnen. Gisteravond zijn vanuit Gaza driehonderd raketten afgevuurd richting Israël, waarbij minstens 31 gewonden zijn gevallen volgens Jerusalem Post.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huisuitzettingen in Sheikh Jarrah

De onrust laaide weer op aan het begin van de ramadan toen Israël het aantal Palestijnen dat op de Tempelberg mocht bidden begon te beperken, vanwege de geldende coronamaatregelen in het land. Sindsdien is het geweld alleen maar toegenomen.

Palestijnen protesteren sinds afgelopen weekend voornamelijk rond de al-Aqsamoskee tegen de gedwongen onteigeningen en uitzettingen van Palestijnse inwoners in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, wat door Israël in 1967 werd bezet. Ondanks dat het officieel geen grondgebied is van Israël, claimt het land van wel. Een Israëlische rechter bepaalde onlangs dat zeker zes families in mei plaats moeten maken voor Joodse kolonisten. Daarnaast moeten nog zeven andere families gedwongen hun huis verlaten in augustus. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Zo speelt dit onrecht tegen de Palestijnse families zich al decennialang af.

Terugtrekken uit Tempelberg

Gistermiddag eiste Hamas dat Israël voor 18.00 uur zijn veiligheidstroepen terugtrekt van Tempelberg in Jeruzalem. Dit gebeurde echter niet, waarna de beweging de raketten afvuurde op het land. Hamas noemde de aanvallen een reactie op de 'misdaden en agressie tegen de Heilige Stad en de intimidatie van hun volk in Sheikh Jarrah en rondom de al-Aqsamoskee'. Sinds het begin van de onrust in Israël zijn honderden Palestijnen gewond geraakt en enkele tientallen omgekomen. Amnesty International roept Israëlop om per direct de gedwongen onteigeningen en huisuitzettingen van Palestijnen stop te zetten. Ook roept de Vredesorganisatie PAX de Nederlandse regering op om de Israëlische autoriteiten aan te spreken op de schendingen van het internationaal recht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie