Up 2 Date

Meer dan 200 Palestijnen gewond na aanvallen van Israëlische politie

foto: Twitter: ajplus
  1. Newschevron right
  2. Meer dan 200 Palestijnen gewond na aanvallen van Israëlische politie

Gisteravond ontstonden er in Jeruzalem opnieuw onrust tussen de Israëlische politie en Palestijnen. Meer dan 200 mensen raakten gewond, voornamelijk aan Palestijnse kant. Het is bepaald niet het eerste incident in Jeruzalem van de afgelopen weken.

De aanleiding

De aanleiding voor de incidenten is een mogelijke huisuitzetting van vier Palestijnse families in de hoofdstad van Israël. Een Israëlische rechter bepaalde dat de vier families plaats moeten maken voor Joodse kolonisten. Wat volgde waren meerdere demonstraties bij de huizen waar het om gaat, waarbij de politie ook hardhandig ingreep.

De Palestijnen vinden het onrechtvaardig dat de families uit hun huis worden gezet en ook onder meer de VS, Europese Unie en Verenigde Naties roepen Israël op om de huisuitzettingen te verhinderen. Volgens autoriteiten in Israël gaat het slechts over een juridische kwestie tussen particulieren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere incidenten

De huisuitzettingen zijn niet het enige probleem. Sinds het begin van de ramadan is er het ene incident na het andere. Zo liep een conflict rond de Damascuspoort, een plek waar moslims tijdens de ramadan vaak samenkomen, behoorlijk uit de hand. Israël sloot het gebied af, wat leidde tot rellen, waar behalve Palestijnen en de politie ook extreemrechtse Joden bij betrokken waren.

Daarnaast waren er ook nog een aantal dodelijke incidenten als gevolg van de optelsom van zaken die in de afgelopen weken allemaal speelden. Zo kwam een 19-jarige Israëliër afgelopen zondag om het leven bij een aanslag en werd een 16-jarige Palestijn doodgeschoten door het Israëlische leger.

Rubbere kogels

Gisteravond waren tienduizenden moslims voor het vrijdaggebed naar de Al-Aqsamoskee gekomen, die geldt als een van de heiligste plekken voor moslims. Na de gebeden begon een demonstratie tegen de uitzetting van Palestijnse families, waarbij vele Palestijnen gewond raakten toen de Israëlische politie zich er mee ging bemoeien. De meeste Palestijnse gewonden hebben verwondingen aan hun gezicht en ogen door de rubberkogels en de scherven van flitsgranaten. Ook raakten 17 Israëlische politieagenten gewond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verwachte onrust

Verwacht wordt dat het in de komende dagen onrustig blijft. Vanavond worden tienduizenden moslims verwacht bij de Al-Aqsa moskee, voor gebeden op de heiligste avond van de ramadan. Ook vieren rechtse Israëliërs vanaf zondagavond Jeruzalemdag, die in het teken staat van de Israëlische verovering van de stad in 1967. Daarnaast staat maandag ook nog de hoorzitting gepland over de vraag of de Palestijnse families nog in hoger beroep mogen tegen de huisuitzetting.

Ster advertentie
Ster advertentie