Up 2 Date

Uit eten of naar de bios: kabinet wil vanaf juni beginnen met toegangstesten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Uit eten of naar de bios: kabinet wil vanaf juni beginnen met toegangstesten

Het kabinet wil vanaf juni beginnen met toegangstesten voor activiteiten en evenementen, zoals een bezoekje aan de bios, sportwedstrijden of uit eten gaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat daar akkoord mee, zolang ze gratis blijven.

Tijdelijke wet

De Tweede Kamer debatteerde donderdag de hele dag over het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge. Het gaat om een tijdelijke wet van drie maanden. Maar De Jonge sloot niet uit dat er een verlenging mogelijk is, bijvoorbeeld als de besmettingscijfers stijgen of als het vaccin niet werkt tegen een nieuwe mutatie.

Beperken van vrijheid

De Kamer vreest wel dat het testen de vrijheid van mensen beperkt. Zo moeten ook gezonde mensen zich laten testen om deel te nemen aan het openbare leven. Volgens de Jonge gaat het "juist om het opheffen van beperkingen en het teruggeven van vrijheden". De Jonge gaf ook aan dat de 1,5 meter-regel mogelijk in juni al op sommige plekken geschrapt kan worden door te toegangstesten.

Gratis

In een eerder kabinetsplan was het de bedoeling om mensen vanaf 1 juli een eigen bijdrage van 7,50 euro te laten betalen voor toegangstesten. Volgens de Tweede Kamer lijdt dit echter tot tweedeling in de samenleving, daarom wil de Kamer dat zo'n test gratis blijft. De mogelijkheid om aankomende zomer toch nog een eigen bijdrage te vragen, houdt De Jonge open.

De Tweede Kamer zou volgende week moeten stemmen over de wet, waarna ook de Eerst Kamer nog moet instemmen.

Ster advertentie
Ster advertentie