Up 2 Date

Weer naar de bioscoop of festival met een (negatief) testbewijs?

foto: Shutterstock | bogdanhoda
  1. Newschevron right
  2. Weer naar de bioscoop of festival met een (negatief) testbewijs?

Ook zo’n zin om een weer een filmpje te pakken en ben je eigenlijk al helemaal ready voor het festivalseizoen? Wellicht kan het binnenkort weer. De Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad, adviseert namelijk om delen van de samenleving sneller open te stellen door middel van negatieve coronatesten. Het idee is vrij simpel: een negatieve test is het toegangsbewijs voor de bioscoop of het festival. Het plan wordt vandaag geadviseerd aan het demissionaire Kabinet.

Hoe werkt het?

De Denktank vindt dat er een richtlijn moeten worden opgesteld, die laat zien hoe hoog het risico is op besmetting bij een activiteit. Er moet dan rekening worden gehouden met bepaalde factoren: is er de mogelijkheid om afstand te houden? Hoe goed is de ventilatie? Hoeveel mensen zijn er? En is de activiteit binnen of buiten? Zo kan je inschatten hoe hoog het besmettingsrisico is en of er testbewijzen ingezet zouden moeten worden.

Ook moeten de testen gratis en voor iedereen toegankelijk zijn en moet de privacy worden gewaarborgd. De Denktank benadrukt dat een testbewijs als toegangsbewijs een tijdelijke oplossing zal zijn, die eindigt wanneer het 'normaal' samenkomen weer veilig en verantwoord kan.

Coronapaspoort

Het demissionair kabinet werkt ondertussen aan ‘een bewijs van niet-besmettelijkheid’ om meer vrijheden te geven, meldt de NOS. Dit 'coronapaspoort' kan je krijgen als je bent gevaccineerd, als je negatief bent getest of als je net corona hebt gehad en daardoor immuun bent. Met het paspoort kan je naar de bioscoop, een festival of concert. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verwacht dat het paspoort voor de zomer technisch gezien af kan zijn, maar of het daadwerkelijk wordt ingevoerd is nog de vraag

Proefevenementen

Afgelopen weekend was er al een groot proefevenement in de Ziggo Dome in Amsterdam. Hier waren 1300 bezoekers aanwezig, die zich van tevoren hebben laten testen. Het dancefeest is onderdeel van een serie experimenten die worden gedaan door Fieldlab. Ze onderzoeken hoe we in de toekomst weer veilig in grote groepen bij elkaar kunnen komen.

Proefevenement of niet, het zag er in ieder geval gezellig uit afgelopen zaterdag:Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie