FunX

Proefevenementen gaan van start: hoe gaat dat in zijn werk?

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Proefevenementen gaan van start: hoe gaat dat in zijn werk?

Om te kijken hoe we straks weer met z'n alle (coronaproof) naar festivals, concerten en voetbalwedstrijden kunnen, wordt er deze maand gestart met proefevenementen. Tim werkt bij Fieldlab Evenementen, het bedrijf dat hiermee aan de slag gaat. In 7/11 vertelde hij aan Sander hoe dat in zijn werk gaat. "Iedereen vraagt waar ze zich kunnen aanmelden, maar realiseer je dat het echt een onderzoek is."

Tim van Fieldlab Evenementen vertelt over de proefevenementen

Contactmomenten

Tim vertelt dat er bij de proefevenementen onderzoek wordt gedaan naar acht verschillende bouwstenen die ervoor moeten zorgen dat het risico op coronaverspreiding zo klein mogelijk is. De belangrijkste twee zijn gedrag en onderlinge contactmomenten. "Iedereen krijgt een keycoard met een tag en aan de hand daarvan kunnen wij zien hoeveel contact men onderling heeft. Is dat met 250 van de 500 bezoekers of slechts 20? We kunnen ook zien hoelang dat contact dan is geweest."

Blijven zitten of dansen?

Bij een proefevenement van 1300 mensen dat zal plaatsvinden in de Ziggo Dome wordt het publiek verdeeld in verschillende groepen. Die groepen krijgen allemaal een andere instructie over hoe ze zich moeten gedragen. Zo zal de ene groep bij hun stoel mogen staan, terwijl de andere groep moet blijven zitten. Weer een andere groep mag opstaan en dansen, maar wel in hun eigen cirkeltje op anderhalve meter afstand. "Er is ook een VIP-groep van 50 personen. Zij mogen doen alsof corona gewoon niet bestaat", aldus Tim.

Onderzoek, geen ouderwets feestje

Misschien denk je nu: het kan me niet schelen wie er komt optreden, ik MOET bij zo'n evenement zijn. "We krijgen heel vaak de vraag: hoe kan ik me aanmelden?", vertelt Tim. Dat kan via de website backtolive.nl. Zodra de data daar bekend zijn gemaakt, kan je je inschrijven.

Juich niet te vroeg. Tim benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen die zich aanmeldt, zich moet realiseren dat het een onderzoek is en geen ouderwets feestje. "We vragen van iedereen 48 uur van tevoren een PCR-test. Vijf dagen na afloop vragen we nog een tweede test. We kunnen dus niet eventjes op een zaterdagavond gezellig naar de Ziggo alsof er niks aan de hand is. Het is een onderzoek en het is ook niet zo dat na onze onderzoeken ineens de hele evenementenbranche weer open is."

Vanaf 1 juli weer feesten?

Het demissionaire kabinet hoopt dat grote festivals en andere evenementen met veel publiek vanaf 1 juli weer mogelijk zijn. Het risico bestaat dat ze dan alsnog afgeblazen kunnen worden. Daarom is een garantieregeling opgesteld, waar 300 miljoen euro voor is uitgetrokken. "Het kabinet wil de sector ondersteunen in een oplossing, aangezien dit perspectief biedt voor specifieke groepen en voor de samenleving als geheel. Er wordt een garantieregeling uitgewerkt zodat evenementen georganiseerd kunnen worden vanaf een tijdvak waar dat vanuit coronaoptiek redelijkerwijs verantwoord is, inzet is nu vanaf 1 juli 2021", schreef het kabinet aan de Tweede Kamer.

Ster advertentie
Ster advertentie