Up 2 Date

Kabinet maakt vanavond notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet maakt vanavond notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

Het demissionaire kabinet gaat vanavond de notulen openbaar maken van de discussies die zijn gevoerd over de toeslagenaffaire. Dit nadat RTL vorige week met een reconstructie kwam waaruit blijkt dat het kabinet destijds doelbewust informatie heeft achtergehouden. Wat er in de ministerraad wordt besproken, is normaal gesproken geheim, dus dat de notulen nu worden gedeeld is bijzonder.

Uitzonderlijk besluit

Na de reconstructie van RTL ontstond veel ophef. Er zou in de ministerraad van 15 november 2019 pijnlijke informatie verzwegen zijn om zo verantwoordelijke hoge ambtenaren en politici uit de wind te houden, maar demissionair premier Rutte ontkent dat. De Tweede Kamer eist opheldering van Rutte en de betrokken ministers en vindt dat de notulen openbaar gemaakt moeten worden. Dat gaat vanavond dus ook gebeuren. Rutte noemt dat een 'uitzonderlijk' en 'eenmalig' besluit.

25 jaar geheim

NOS-verslaggever Ewout Kieviet vertelt in Start met Fernando dat dit soort notulen normaal gesproken 25 jaar geheim blijven, omdat ministers in vrijheid moeten kunnen spreken. Daarna mag het bekeken worden door wetenschappers en andere mensen. "Ze praten in de ministerraad in vertrouwen met elkaar over besluiten die het kabinet neemt. Je kan dan dus lezen wat elke minister heeft gezegd."

Mocht uit de notulen blijken dat Rutte wél informatie heeft achtergehouden, kan dat grote gevolgen hebben voor zowel hem als de aankomende formatie. "Als hij informatie niet geeft, terwijl er wel naar gevraagd wordt, is dat een politieke doodzonde. Nu er is al een vertrouwenskwestie met Rutte, dus dit kan het nog erger maken", aldus Ewout.

Politiek verslaggever Ewout Kieviet over de gevolgen van het openbaar maken van de notulen

Ambtsmisdrijf?

RTL heeft de reconstructie gebaseerd op 'bronnen die toegang hebben tot de notulen van de ministerraad'. Mogelijk gaat het kabinet de Rijksrecherche inschakelen om uit te zoeken wie en hoe de notulen zijn gelekt, omdat er sprake zou kunnen zijn van een ambtsmisdrijf. Er wordt verwacht dat het kabinet vandaag die keuze maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kindertoeslagenaffaire

De kindertoeslagenaffaire is een gevoelig onderwerp in Den Haag. Zo leidde het onder andere tot het vallen van het kabinet. Tienduizenden ouders kwamen in grote financiële problemen - en zitten dat nog steeds - doordat ze onterecht grote boetes kregen van de Belastingdienst en werden aangemerkt als fraudeur.

Ster advertentie
Ster advertentie