Up 2 Date

'Kabinet verzweeg informatie toeslagenaffaire bewust voor Tweede Kamer'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Kabinet verzweeg informatie toeslagenaffaire bewust voor Tweede Kamer'

Het nu demissionaire kabinet heeft in de toeslagenaffaire doelbewust informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer. Dat meldt RTL Nieuws, nadat de nieuwszender een uitgebreide reconstructie maakte van besprekingen in de ministerraad van 15 november 2019 over het toeslagenschandaal.

Pijnlijke feiten

RTL Nieuws maakte de reconstructie op basis van bronnen die de notulen van de ministerraad hebben ingezien. Zo werd er, volgens RTL, in de kabinetsvergadering van 15 november 2019 afgesproken om pijnlijke feiten - over ambtenaren en politici die wisten van en verantwoordelijk waren voor het 'onrechtmatig' handelen van de Belastingdienst - niet te delen met de Tweede Kamer. Dit terwijl Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA), Helma Lodders (VVD) en Renske Leijten (SP) hierom hadden gevraagd in een door de Kamer aangenomen motie.

Geklaag over kritische Kamerleden

Ook kwam er uit de notulen naar voren dat het kabinet meerdere keren geklaagd zou hebben over kritische Kamerleden die zich onverzettelijk verdiept hadden in de affaire, zoals CDA-kamerlid Piet Omtzigt. Ministers waren van mening dat Kamerleden het kabinet moesten steunen.

Ontkenning

Rutte ontkende in januari, in het debat over het aftreden van zijn kabinet, nog dat er doelbewust informatie is achtergehouden aan de Tweede Kamer. De aanleiding voor het aftreden van het kabinet was de kinderopvangtoeslagenaffaire, waarbij tienduizenden ouders onterecht grote boetes kregen van de Belastingdienst omdat ze werden aangemerkt als fraudeur. Daardoor kwamen de ouders in grote financiële en persoonlijke problemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie