Up 2 Date

NOS en NPO willen Tarik Z. alsnog vervolgen om video op Instagram

foto: YouTube: RTL Nieuwsfoto: YouTube: RTL Nieuws
  1. Newschevron right
  2. NOS en NPO willen Tarik Z. alsnog vervolgen om video op Instagram

De NOS en de NPO eisen dat Tarik Z., de man die in 2015 het NOS-gebouw bewapend binnendrong om het nieuws te kapen, alsnog wordt vervolgd voor de video die hij eerder dit jaar op Instagram plaatste. In de video beschuldigt hij de NOS van het verspreiden van nepnieuws en stelt hij dat mensen 'nog steeds' voor de gek worden gehouden.

Niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie beoordeelde het filmpje eerder als 'niet strafbaar'. "Hij heeft zijn straf erop zitten en mag zijn mening uitdragen, wat je daar ook van vindt", aldus een woordvoerder van het OM. De NOS en de NPO zijn het daar niet mee eens en eisen nu een nieuwe procedure. De zogeheten 12-procedure die ervoor moet zorgen dat het gerechtshof Arnhem de beslissing van het OM terugdraait.

Aanslag op de persvrijheid

De omroepen vinden dat Tarik Z. zinspeelt op herhaling van zijn daad uit 2015 en dat hij daarmee de NOS- en NPO-medewerkers intimideert en bedreigt. Dat maakt het ook een aanslag op de persvrijheid, zeggen de twee partijen. Bovendien past de video in de trend van toenemende agressie tegen journalisten en moet die trend worden gestopt, zo schrijft de NOS. "We verbinden het met wat zich 6 jaar geleden heeft afgespeeld. Dat was ontwrichtend voor de NOS en voor de journalisten die voor de NOS werken. En het heeft maatschappelijk ook veel losgemaakt. Dit filmpje staat om die reden niet op zichzelf. De NOS vindt ook dat het in die bredere context beoordeeld moet worden. Daarom wordt er toch aangifte gedaan", laat NOS-directeur Gerard Timmer weten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gijzeling NOS

Tarik Z. kreeg 40 maanden celstraf, waarvan 24 voorwaardelijk, nadat hij in 2015 het NOS-gebouw binnenkwam, een beveiliger gijzelde met een neppistool en het NOS-journaal van dat moment wilde overnemen. Hij dreigde explosieven in het gebouw en op andere plekken in het land tot ontploffing te brengen als hij zijn boodschap niet mocht vertellen aan het brede publiek. Uiteindelijk bleek het wapen van Tarik Z. nep en duurde het niet lang voordat de politie hem kon overmeesteren. Ook werden er geen explosieven gevonden.

Ster advertentie
Ster advertentie