Up 2 Date

NOS verwijdert logo's van busjes na bedreigingen

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Newschevron right
  2. NOS verwijdert logo's van busjes na bedreigingen

Je hebt ze vast wel eens zien rijden: de witte satellietwagens van de NOS die op locatie werken. Vanaf nu zal je die alleen niet zo vaak meer voorbij zien komen. De NOS heeft na aanhoudende bedreigingen namelijk besloten om de logo's van de wagens te verwijderen.

Beveiliging nodig voor journalisten

Journalisten worden bijna dagelijks lastig gevallen met scheldpartijen en opgestoken middelvingers, maar er wordt ook afval naar ze gegooid, op de busjes gebonkt of tegenaan geplast. Op de weg worden busjes afgesneden of geblokkeerd. Hierdoor wordt het monteren van radio- en video-items soms onmogelijk gemaakt. Journalisten durven al langere tijd niet meer naar publieksmanifestaties zonder beveiliging.

Journalistiek ligt onder vuur

Hoofdredacteur Marcel Gelauff vindt het een "nederlaag voor de NOS, maar vooral ook voor de journalistiek... De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten."

Politiek reageert geschokt

De politiek in Den Haag reageert geschokt op het nieuws. Jesse Klaver van GroenLinks wil dat het kabinet ingrijpt. "Verschrikkelijk dat journalisten dusdanig bedreigd worden dat de NOS zich hiertoe genoodzaakt voelt", zegt hij. "De toenemende polarisatie brengt onze democratie en rechtsstaat in gevaar."

D66-fractievoorzitter Rob Jetten: "Blijf met je tengels van journalisten af. Journalisten controleren namens ons allemaal de macht en brengen ons soms in moeilijke omstandigheden iedere dag het nieuws. Die mensen moet je niet bedreigen, laat ze hun werk doen."

Voeden van wantrouwen in journalistiek

De NOS-hoofdredacteur is van mening dat partijen zoals Forum voor Democratie het wantrouwen in de journalistiek aanwakkeren, maar Thierry Baudet voelt zich niet verantwoordelijk. Hij ziet het als zijn taak om als politicus cultuurkritiek te uiten, dat vertelt hij tegen EenVandaag. "Maar het idee dat dat zou kunnen worden vertaald naar bedreigingen in de fysieke sfeer, is natuurlijk verschrikkelijk, absurd en abject en moet met de felste bewoordingen worden bestreden."

Ster advertentie
Ster advertentie