Up 2 Date

Nepnieuws over corona veelvuldig verspreid via sociale media

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Nepnieuws over corona veelvuldig verspreid via sociale media

De uitbraak van het coronavirus in Nederland is gepaard gegaan met de verspreiding van veel nepnieuws. Zo zijn er 251 onbetrouwbare nieuwsberichten over COVID-19 via Twitter verspreid. Die conclusie trekt het datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) na uitgebreid onderzoek.

Nepnieuws

Pointer analyseerde bijna 1,2 miljoen Nederlandstalige tweets van de afgelopen twee maanden over corona. Het bureau zocht op hashtags als #coronavirus, #coronavragen of #COVID. De bronnen van de nepberichten zijn volgens Pointer afkomstig van websites als De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx, Xander Nieuws en Amalek. Daarnaast worden ook in Youtube-video’s van bijvoorbeeld Robert Jensen regelmatig onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan, stelt het platform.

RIVM

In de nepnieuwsverhalen moet vooral het RIVM het vaak ontgelden. Zij worden beschuldigd van het 'verspreiden van leugens'. Ook de medische wetenschap, de overheid en het niet-bewezen verband tussen 5G en COVID-19 zijn vaak het onderwerp.

Social media

Twitter en Facebook hebben laten weten zich bewust te zijn van de stijging. De platformen nemen maatregelen tegen de verspreiding van de valse informatiebronnen. Zo liet Twitter in een reactie weten dat het sinds 18 maart 2200 berichten heeft verwijderd waarin onjuiste en misleidende informatie staat.

Ster advertentie
Ster advertentie