Up 2 Date

Facebook gaat fake coronanieuws strenger aanpakken

foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Facebook gaat fake coronanieuws strenger aanpakken

Op social media wordt, bewust en onbewust, veel valse informatie gedeeld over het coronavirus. Facebook gaat dat soort fake news beter bestrijden door ook in Nederland weer factcheckers inzetten. Berichten op Facebook en Instagram zullen door hen gecontroleerd worden op onjuistheden. Om hoeveel bullshit-berichten het gaat, is niet bekend.

Complottheorieën en valse tips

De factcheckers werken samen met de persbureaus AFP en DPA en gaan onder andere berichten met complottheorieën controleren. Als blijkt dat de informatie daarin niet klopt, krijgt de post het label 'onwaar' en zorgt Facebook ervoor dat het bericht minder gedeeld wordt en bij minder mensen terechtkomt. Als er echt schadelijke informatie in een bericht staat, wordt het verwijderd. Bijvoorbeeld wanneer er gevaarlijke tips gegeven worden om van het virus te genezen of wanneer er gezegd wordt dat anderhalve meter afstand houden niet nodig is.

Verder komt er ook een Corona Informatiecentrum op Facebook. Deze komt bovenaan je tijdlijn te staan. Hier kan je het laatste (echte) coronanieuws vinden, net als gezondheidstips.

Whatsapp

Ook op WhatsApp worden valse coronaberichten rondgestuurd. Die worden daar vaker serieus genomen, omdat ze worden doorgestuurd door een bekende in plaats van een vage Facebookpagina. Op Whatsapp is het alleen veel moeilijker om fake news te controleren, omdat de app op zo'n manier vergrendeld is dat er niet meegelezen kan worden.

Fake of fact?

FunX zette eerder deze week alvast een paar van die viral coronaberichten op een rijtje en checkte voor je wat waar is, en wat simpelweg coronabullshit is.

Eerdere factcheckers

Facebook had al een tijdje geen Nederlandse factcheckers meer. Tot afgelopen november werkte het bedrijf samen met Nu.nl om nepnieuws tegen te gaan. Die samenwerking stopte omdat Nu.nl het niet eens was met de regel van Facebook dat ze geen politieke advertenties mochten controleren.

Ster advertentie
Ster advertentie