Naar homepage
Up 2 Date

NOS voelt zich bedreigd na filmpje 'journaalkaper' Tarik Z.

foto: YouTube: RTL Nieuwsfoto: YouTube: RTL Nieuws
  1. Newschevron right
  2. NOS voelt zich bedreigd na filmpje 'journaalkaper' Tarik Z.

Zes jaar nadat Tarik Z. de studio van het NOS Journaal binnendrong met een gaspistool, is hij terug met een filmpje waarin hij waarschuwt voor de NOS en de publieke omroep. Hoewel het filmpje volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar is, voelt de video volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff bedreigend voor de redactie, meldt het AD.

Niet strafbaar

In het filmpje, dat Tarik Z. inmiddels heeft verwijderd op zijn Instagramaccount, stelt hij zich voor als "de jongen die zes jaar geleden het NOS-journaal is binnengevallen". Zijn belangrijkste boodschap, nadat hij zes jaar lang niets van zichzelf liet horen, is dat er in de tussentijd "niets is veranderd bij de NOS en de publieke omroep". Precies om die reden zegt hij nu terug te zijn.

"Je kan er van alles van vinden, maar naar ons idee is dit filmpje op zich niet strafbaar", zegt een woordvoerder van het OM woensdagochtend tegenover persbureau ANP. "Er zijn wel meer mensen in Nederland die verkondigen dat massamedia leugenachtig nieuws verkopen en dat mag, dat valt onder de vrijheid van meningsuiting."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Veel emotie en woede'

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff laat tegenover het AD weten dat de situatie alsnog bedreigend voelt. "Ik merk aan de redactie en aan mezelf dat het veel emotie en woede oproept." Volgens Gelauff heeft het vooral te maken met de context waarin deze situatie plaatsvindt. "De NOS ligt de laatste jaren steeds meer onder vuur, verslaggevers en cameraploegen moeten onder beveiliging op pad. Dan komt dit kwalijke filmpje erbij, dat ook nog eens door substantiële aantallen mensen wordt gesteund. Dat gaat over een grens. Het is genoeg.”

Hoewel Gelauff weinig aan de situatie kan doen, geeft hij wel aan dat er op dit moment "geen acuut gevaar dreigt". Daarnaast houdt de NPO nauw contact met de NOS en de politie.

2015

Gewapend met een gaspistool drong Tarik Z. op 29 januari 2015 de studio van het NOS Journaal binnen om zendtijd te eisen. Niet lang na die actie werd hij uiteindelijk overmeesterd door de politie. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en vier maanden, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie