FunX

Spoken: Rechtspraak in Nederland

  1. Newschevron right
  2. Spoken: Rechtspraak in Nederland
De Raad van de Rechtspraak presenteerde een week geleden de resultaten uit een enquete die ze hield. Maar liefst 85% van de Nederlanders vinden dat criminelen in Nederland te licht gestrafd worden. De rechtbank is dus te 'soft' in haar optreden. Maar hoe moeten we de resultaten van deze enquete eigenlijk interpreteren? In Spoken kreeg Manu afgelopen zondag antwoorden op zijn vragen van verschillende experts. Wil je weten welke experts? Klik hier verder.


Wat zou het effect eigenlijk zijn van zwaardere straffen op de criminaliteit? Én s dat geen wezenlijk effect zou hebben, hoe breng je dan de criminaliteit in een samenleving terug? Dat vroeg Manu aan professor aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Henk Elffers.

Maar misschien nog essentieler: wat is recht eigenlijk? Dat blijkt nog verdomd moeilijk. Emeritus Hoogleraar Staatsrecht Twan Tak legde zondag in ieder geval uit waaróm dat zo moeilijk is.

Officier van Justitie Otto van der Bijl gaf inzage in de criminaliteitscijfers van het afgelopen decennium en deed uit de doeken of de strafmaat nog is veranderd.

Hoe het Nederlandse rechtssysteem zich verhoudt ten opzichte van de andere Europese landen en of ons Nederlandse mechanisme nog op de schop gaat door eventuele inmenging van de EU, licht Philip Langbroek toe. Hij is professor Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Utrecht.

Van professors naar primeurs. A.I. is in the building! De mannen Active en Ill Material lanceerden vorige week de internet-EP "Beats & Bars" in het kader van het 5-jarig bestaan van Hip Hop-platform Guttermouth. Er werd gesproken over het hebben van plannen, toekomstvisies en de peitluttigheid ("is dat een woord, ja, dat is een woord", zou Mart Smeets zeggen) van de politie.

Vanuit de speakers hoor je verder een dusty Snoop, een sterke Dead Prez, een goed geensceneerde Common en verder MC's die veel aanklachten aan hun broek hadden of hebben: Lil' Kim, Jaý-Z, Foxy Brown en Kempi en natuurlijk ontbreken de nieuwe tunes van A.I. daar niet aan. LIKSHOT!Download hier naar de uitzending!
Ster advertentie
Ster advertentie