FunX

"Grote impact slavernij terug te zien in 't dagelijks leven"

  1. Newschevron right
  2. "Grote impact slavernij terug te zien in 't dagelijks leven"
Het is vandaag 151 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Dit is een nationale feestdag in Suriname die Keti Koti (gebroken ketenen) wordt genoemd.

Antropoloog Mitchell Esajas vertelde vanmorgen in Start dat in het Nederlandse onderwijs te weinig over dit onderwerp wordt gesproken. Hierdoor zijn veel kinderen van Nederlandse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst niet op de hoogte van belangrijke historische gebeurtenissen. Sommige jongeren beseffen daardoor niet wat voor invloed dit heeft gehad op het heden.

Verborgen racisme
"De slavernij heeft een enorme impact gehad op de geschiedenis dat nog steeds zichtbaar is in het heden. Ik zie de erfenis daarvan nog steeds terug in het dagelijks leven," vertelde Mitchell aan Fernando. Bij zijn afstudeeronderzoek heeft hij onderzocht hoe het komt dat zo weinig mensen van een bepaalde afkomst in het hoger onderwijs terechtkomen.

Volgens Esajas begint het probleem in het basisonderwijs waar je ziet dat kinderen met een bepaalde culturele achtergrond vaker naar lagere niveaus van onderwijs worden gestuurd. Dit komt door stereotype beelden die leerkrachten van ze hebben. Die negatieve beeldvorming van mensen met een kleurtje is begonnen in de tijden van slavernij.

Wist jij dat...
Een aantal details over de VOC bij veel mensen niet bekend zijn. Mitchell heeft tijdens zijn studie een paar interessante feiten 'ontdekt'. Zo was de VOC, die naast het handelen in specerijen ook betrokken was bij mensenhandel, de eerste multinational op aarde. Amsterdam was voor een derde eigenaar van de kolonie Suriname en was heel actief betrokken bij mensenhandel. In het Paleis op de Dam werd hierover vergaderd. Uiteindelijk werden daar beslissingen genomen over wat er in Suriname moest gebeuren.


{source}
<iframe width="100%" height="450" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/156802141&amp;auto_play=false&amp;hide_related=false&amp;show_comments=true&amp;show_user=true&amp;show_reposts=false&amp;visual=true"></iframe>
{/source}

Ster advertentie
Ster advertentie