Sinan Can onderzoekt geschiedenis van de radicale islam in Nederland
- News
- Sinan Can onderzoekt geschiedenis van de radicale islam in Nederland
Journalist en programmamaker Sinan Can reist al zo'n negen jaar door het Midden-Oosten en heeft daar veel ellende voorbij zien komen waar hij eerder docu's over maakte. In zijn nieuwe documentaire De Lokroep legt hij zijn focus vooral op de geschiedenis en het begin van de lokroep naar Syrië. Hij sprak met verschillende IS-gangers uit Tunesië, Irak, Syrië en Europa. Ook weet hij een van de eerste Nederlandse jihadisten uit de jaren negentig op te sporen die hij op een geheime locatie in Turkije spreekt. In Start met Fernando vertelde hij meer over zijn docu. De eerste aflevering zie je vanavond om 22.15 uur op NPO 2.
Radicalisering
Om te begrijpen waarom jonge mensen zich zo aangetrokken voelen tot de lokroep die hen van Nederland naar Syrië brengt, sprak Sinan met verschillende IS-gangers uit diverse landen. Hij merkte hieruit dat er niet per se één type geradicaliseerde bestaat.
"De IS'ers die ik in Tunesië sprak, waren mensen die lang werkloos waren en dachten: bij IS krijg je een salaris en een huis dus daar moeten we naartoe gaan. In Irak waren ze vooral boos hoe de Amerikanen hun land hadden ontregeld. Dat was eigenlijk meer wraak nemen. In Syrië was het heel erg om tegen president Assad te vechten. Bij Europese IS'ers merkte ik veel teleurstelling in de samenleving. Die drijven heel langzaam af van de samenleving en denken dan: misschien is het beter om ergens te gaan vechten en daar om te komen als martelaar. Met het idee dat doodgaan een nieuw en misschien beter begin is. [...] Alsof het een soort bevrijding is."
Beeld: BNNVARA
Geen spijt
Wat Sinan het meest bijgebleven is, is hoe de oud-IS'ers die hij sprak van mening blijven dat zij niets verkeerds hebben gedaan en zogenaamd niet door hadden wat er gebeurde. "Ik had ook wel eens van iemand willen horen dat ie fout zat en dat diegene zich ervoor schaamt. Dat iemand echt eens een keer spijt betuigt voor het aansluiten bij zo'n organisatie, maar het is heel de tijd die ontkenning. Hoe kun je nou vijf jaar lang ergens wonen en niet weten wat er gaande is? Je hebt toch niet in een grot gewoond?"
Geen voer voor extreemrechts
Ten slotte maakt Sinan duidelijk dat de docu niet gaat over de gemiddelde moslim. Het moet volgens hem geen voer worden voor extreemrechts om te denken: alle moslims zijn gevaarlijk.
"Er wonen hier 900.000 moslims, waarvan er maar driehonderd uitgereisd zijn naar Syrië. Dat zijn er nog steeds veel, maar nog steeds niet eens één procent van alle moslims. Ik vind dat we goed naar het fenomeen moeten kijken. Die recruiters lopen rond en rekruteren en indoctrineren jongens en meisjes uit Nederland die dan afreizen om elders ellende te veroorzaken of zichzelf op te blazen. Dat soort mensen moeten we wel aanpakken en niet laten lopen."
Lees ook
Films, Series & TV
Sinan Can herenigt Syrische klasgenootjes na tijd van oorlogFunX
Emotionele hereniging in Syrië tussen vader en zijn 'Verloren kinderen van het Kalifaat'FunX
15 jaar Fernando: dit is de line-up van de radiomarathon in de MelkwegFunX
FunX' Mahi in tranen uit door emotionele video van ouders: "Waarom doe je dit nou?"