FunX

Rodrigo zocht 'biologische moeder' op: "Ik ontdekte 1,5 jaar later dat ze niet eens mijn moeder was"

foto: Ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Rodrigo zocht 'biologische moeder' op: "Ik ontdekte 1,5 jaar later dat ze niet eens mijn moeder was"

Stel je voor dat je geadopteerd bent en besluit om je biologische familie op te sporen. Na veel werk lukt het je om je biologische moeder te ontmoeten, maar jaren later blijkt dat dit een fout was en de vrouw niet echt familie van je is. Het overkwam Rodrigo, die op 2-jarige leeftijd uit Colombia werd geadopteerd. Met behulp van DNA-onderzoek kwam hij erachter dat zijn 'biologische moeder' tóch niet zijn moeder is.

Quote

Mijn intuïtie zei dat er iets niet klopte. Daardoor vroeg ik me af: is dit wel echt mijn moeder?

Rodrigo op zoek naar biologische familie

Rodrigo werd uit Colombia geadopteerd toen hij twee jaar oud was. Hoewel hij een plezierige jeugd had in Rotterdam, kreeg hij ook steeds meer nieuwsgierigheid naar zijn roots. Zijn adoptieouders stimuleerden hem om meer over zijn achtergrond te weten te komen en hielpen hem daarbij. "We besloten ons te melden bij een organisatie die me wellicht kon helpen bij het opsporen van mijn biologische familie", aldus Rodrigo in de nieuwe FunX-podcast Zwart Gat.

Als je geadopteerd bent, wordt een dossier aangelegd met allerlei verschillende documenten: van medische gegevens en rechtbankpapieren tot getuigenissen en personalia. Dat dossier is bij sommige mensen heel dik en compleet, terwijl het bij anderen bijna geen gegevens bevat. "Ik had het geluk dat mijn adoptieouders veel documenten tot hun beschikking hadden." Zo stond onder meer de naam van de biologische moeder van Rodrigo in het dossier. "De organisatie is toen gaan zoeken met die gegevens en heeft de vrouw gevonden die in de papieren staat."

Ontmoeting met zijn 'moeder'

Het proces ging ineens heel snel en Rodrigo ontving niet veel later een e-mail met een foto van de vrouw. "Ik kon niet stoppen met kijken naar haar. Het besef dat dit de vrouw was die mij negen maanden had gedragen en ik uit haar buik kom, zette mijn hele wereld op z'n kop. Voor het eerst had ik een beeld bij hoe mijn biologische moeder eruitzag." Rodrigo besloot mee te gaan op rootsreis naar Colombia om zijn biologische familie te ontmoeten.

In zijn land van herkomst bezocht hij onder meer het kindertehuis waarin hij vroeger heeft gezeten. Vervolgens sprak hij met zijn biologische moeder af in een hotelkamer. "Het was een hele warme ontmoeting. Ik zag dat ze ontroerd was, ze had de tranen in haar ogen staan. Zelf moest ik lachen en huilen van blijdschap, het voelde heel fijn aan." Rodrigo en de vrouw hadden beiden foto's meegenomen van belangrijke mensen en momenten uit hun leven. Zo konden ze elkaar dingen laten zien en beter leren kennen.

Quote

Ze bleek niet mijn Colombiaanse moeder te zijn.

'Is dit wel echt mijn moeder?'

De ontmoeting duurde ongeveer anderhalf uur, waarna Rodrigo gegrepen wordt door een opmerkelijke gedachte. "Wacht eens even. Wie zegt dat dit echt mijn moeder is?" Volgens Rodrigo waren zijn halfbroers op de foto's groter, witter en forser dan hij is. "Je hoeft natuurlijk niet op elkaar te lijken, maar mijn intuïtie zei: 'Hier klopt iets niet'. Is dit wel echt mijn moeder?"

Rodrigo deelt zijn twijfels met zijn adoptieouders en ook met de reisorganisatie. Alle feiten lijken te kloppen: de naam van zijn biologische moeder staat in het dossier en komt overeen met de identiteit van de vrouw die hij heeft ontmoet. Ook zij is ervan overtuigd dat hij haar zoon is. Rodrigo gaat terug naar Nederland en probeert van het positieve uit te gaan. Anderhalf jaar lang houdt hij contact met de vrouw, terwijl de vraag of het wel zijn echte moeder is hem onbewust blijft bezighouden.

Je kan het wellicht al raden, maar de vrouw die zich voorstelde als zijn biologische moeder, bleek uiteindelijk geen familie van hem te zijn. Hoe hij daar is achter gekomen? "Ik wilde het op een gegeven moment gewoon zeker weten en heb toen een DNA-test aangevraagd." Het DNA-onderzoek bevestigde de intuïtie van Rodrigo. "Ze bleek niet mijn Colombiaanse moeder te zijn."

Wat is DNA?

Met DNA worden de genen in je lichaam bedoelt die erfelijke informatie met zich meedragen. Al die kleine stukjes DNA zorgen ervoor dat je een unieke DNA-code hebt. De helft van die gegevens heb je van je moeder geërfd en de andere helft van je vader. Omdat de informatie als het ware met een soort blender wordt gemixt, ben je niet volledig hetzelfde als je broer of zus. Zij ontvangen ook de informatie van beide ouders, maar dat kunnen net andere deeltjes zijn of in een andere volgorde.

Met DNA-onderzoek kunnen misdrijven opgelost worden, maar kun je dus ook checken of je echt familie van iemand bent. Sinds de opkomst van commerciële databanken kan het je ook helpen bij het vinden van je biologische familie. Deze organisaties kijken waar je roots liggen en kunnen met behulp van je DNA bloedlijnen, afkomsten en verwantschappen opsporen.

Voor- en nadelen

Een DNA-test is niet duur en kost ongeveer tussen de vijftig en honderd euro. Omdat steeds meer mensen het doen, worden de resultaten steeds uitgebreider en nauwkeuriger. Een nadeel is dat vooral de Westerse wereld de middelen heeft om deze techniek toe te passen, waardoor vooral de verwantschappen uit deze regio's aan het licht komen. Daarnaast zijn bepaalde tegenstanders huiverig voor het afleveren van DNA aan commerciële partijen, omdat bijvoorbeeld in landen als de Verenigde Staten minder strenge privacywetgeving wordt gehanteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwart Gat

Een DNA-test kan dus veel ophelderen of je intuïtie bevestigen, zoals in het geval van Rodrigo. Hoewel hij al anderhalf jaar contact met de vrouw had, kwam hij erachter dat zij toch niet zijn biologische moeder was. Een andere gast in de podcast, Robert, wist met behulp van de techniek zijn biologische zus op te sporen. Daarnaast kwam Zwart Gat-host Eva Cleven dankzij DNA-onderzoek in contact met haar biologische nichtje, die ook in Nederland bleek te wonen. Je kunt de volledige aflevering over DNA-testen hier beluisteren.

In de gloednieuwe podcast van FunX 'Zwart Gat' hebben Sharid Alles en Eva Cleven het met lotgenoten over de mentale en emotionele gevolgen van interlandelijke adoptie. Beluister hier alle afleveringen van 'Zwart Gat' voor meer persoonlijke verhalen over adoptie of check de podcast via Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie