FunX

Milou over kritiek op haar uiterlijk: "Moet ik mij anders kleden door mijn huidskleur?"

foto: Eigen beeld Milou
  1. Newschevron right
  2. Milou over kritiek op haar uiterlijk: "Moet ik mij anders kleden door mijn huidskleur?"

De achttienjarige Milou Maathuis is bekend van TikTok en heeft duizenden volgers. Hoewel ze altijd positieve energie uitstraalt in haar content, is dat helaas niet altijd wat ze terugkrijgt van haar kijkers. Milou krijgt namelijk veel reacties over haar uiterlijk. Zo hebben kijkers niet alleen veel te zeggen over haar outfit en kapsel en hoe ze eruit zou moeten zien, maar nemen ze ook haar hele identiteit onder de loep. Milou vertelt FunX over hoe ze omgaat met al deze kritiek, wat het met haar doet en hoe ze dichtbij zichzelf blijft staan.

Kritiek op haar uiterlijk

"Hoi popjes", begint de achttienjarige Milou Maathuis al haar video's op TikTok. Van ‘Get Ready With Me’s (GRWM) tot meezingvideo's: Milou maakt haar content met veel plezier. TikTok is voor haar een online space waarin ze positieve content de wereld in stuurt en gelijkgestemden in haar commentsectie bij elkaar probeert te brengen. Hoewel haar online aanwezigheid voor veel mogelijkheden heeft gezorgd, kent deze aandacht helaas ook een keerzijde. Milou heeft namelijk te maken met een grote groep mensen die kritiek heeft op haar uiterlijk. Ze zou volgens hen haar haren niet goed verzorgen, een 'Anne-Fleur' willen zijn en "vergeten waar ze vandaan komt." Allemaal opmerkingen die Milou niet begrijpt, aangezien ze niet verwacht dat haar content zulke reacties oproept bij anderen.

Milou is geadopteerd. Dit wordt in haar comments vaak als kwetsende opmerking tegen haar gebruikt, ook door mensen die misschien niet eens weten dat ze geadopteerd is. "Ik had voor mijn aanwezigheid op social media niet direct door dat ik mij op een bepaalde manier kleedde. Ook had ik totaal niet de link gelegd met mijn adoptieverleden. Toen een van mijn eerste video's opblies, kreeg ik ineens heel veel reacties daarover."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Kleed ik mij echt zo raar?"

Zo spreekt Milou over een intern conflict dat ze kort ervaarde toen ze al deze reacties zag binnenstromen. "Ik had toen wel even een moment waarop ik dacht: kleed ik mij echt zo raar? En wil ik mij anders gedragen dan dat ik ben?", vertelt ze. Milou krijgt vaak te horen dat ze als zwarte vrouw ‘verkaasd’ is. Een vooroordeel dat volgens haar voortkomt uit een video van zo'n tien á vijftien seconden. "Ze zeggen dat alleen maar door mijn uiterlijk en dat vind ik heel gek. Ik vind namelijk niet dat ik mij anders moet kleden of gedragen, omdat ik een donkere huidskleur heb."

Milou vertelt dat de meeste reacties over haar haren gaan. De TikTokker zou haar haren namelijk niet op de juiste manier verzorgen. Deze reacties, die volgens Milou vaak goed bedoeld zijn, ervaart ze wel als frustrerend. De TikTokker besteedt naar eigen zegge namelijk heel veel tijd aan haar haren en zoekt elke keer weer nieuwe manieren om deze beter te verzorgen. "Het heeft ook geen nut om iedereen maar te willen overtuigen", legt ze uit. Als jong meisje heeft ze namelijk altijd vlechten gedragen, een tip die ze overigens ook van velen krijgt. Het was voor haar ouders en ook haarzelf makkelijk om op deze manier haar haren te onderhouden. Toch wilde ze op een gegeven moment ook andere opties onderzoeken en haar haren los dragen.

foto: Eigen beeld Milou

Eigen relatie met haar haren

Hoewel Milou op dit moment een manier voor zichzelf heeft gevonden om haar haren te verzorgen, is het voor haar ook enigszins demotiverend dat anderen hier zo'n sterke mening over hebben. Zo krijgt ze veel berichten van kappers die met haar samen zouden willen werken. Milou gelooft oprecht dat deze berichten voortkomen uit goede intenties, maar tegelijkertijd doet het haar ook twijfelen. "Het idee dat ik dan op een kapperssite sta en hen moet bedanken, omdat ze mij zogenaamd 'eindelijk hebben kunnen helpen' met iets waar ik niet eens om heb gevraagd, vind ik een hele gênante gedachte", zegt ze.

Al deze kritiek heeft er dan ook voor gezorgd dat Milou's relatie met haar haren veranderd is. "Mensen zijn zo strikt in wat netjes en slordig zou zijn. Ik vind dat soms best lastig, omdat ik mijn haar ook gewoon wil laten voor wat het is. Het hoeft er niet altijd perfect uit te zien en ik wil het niet altijd strak in vlechten of een knot hebben. Soms denk ik ook: 'misschien is mijn haar wel niet mooi', maar dan probeer ik toch dichtbij mezelf te blijven en me te herinneren dat ik mijn eigen keuzes maak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ben erg blij met mijn leven en met mijn ouders"

Milou staat erg sterk in haar schoenen wat betreft haar identiteit en reageert daarom ook nooit op de kritiek die ze ontvangt. Behalve in één specifieke video, waarin ze toch de behoefte had om van zich te laten horen. Ze vond het namelijk belangrijk om aan haar kijkers te laten weten dat de opmerkingen haar niet per se raakten, maar wel invloed kunnen hebben op andere geadopteerden. Daar trok Milou de grens. "Ik ben erg blij met mijn leven en met mijn ouders. Als iemand daar een mening over heeft, dan mag dat. Maar ik heb berichten gekregen van meiden die ook geadopteerd zijn en zeggen dat ze het moeilijk vinden om hun weg daarin te vinden, omdat er zoveel meningen zijn." Milou legt uit dat zij ervoor kiest om video's op het internet te plaatsen en het begrijpt als ze om die reden bekritiseerd wordt. Er wordt alleen geen rekening gehouden met andere mensen, die hierdoor ook worden geraakt. "Ik hoop dat ik met mijn video voor meer bewustzijn heb gezorgd. Ik wil namelijk niet dat anderen zich vervelend gaan voelen door de reacties die ik ontvang."

Ondanks alle kritiek is Milou wel erg zelfverzekerd. Dit heeft ze meegekregen van haar ouders, die haar altijd hebben verteld dat ze er mocht zijn. Haar zelfbeeld is de afgelopen tijd dan ook verbeterd, doordat ze haar eigen stijl heeft gevonden. "De laatste jaren ben ik mij gaan kleden zoals ik dat zelf wil en niet hoe anderen willen dat ik eruit zie. Daardoor heb ik echt meer zelfvertrouwen gekregen", zegt ze. Dat zelfvertrouwen is duidelijk terug te zien in haar content, want hoewel de reacties niet altijd even leuk zijn, blijft Milou wel doorgaan. "Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je positiviteit uitstraalt, je dit ook weer van anderen ontvangt. Het maken van video's vind ik gewoon heel leuk en dat zal ik ook blijven doen. Mensen vinden overal wat van. Ik ben misschien ook wat anders dan de rest, maar als dat het ergste is, dan overleef ik dat ook wel weer."

Ster advertentie
Ster advertentie