FunX

Zorah (26) start doneeractie voor Afghanistan: "Het gaat om leven of dood"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Zorah (26) start doneeractie voor Afghanistan: "Het gaat om leven of dood"

Nog maar zo'n vier maanden geleden nam de Taliban de macht over in Afghanistan. Inmiddels hoor je steeds minder over de situatie in het land, maar dat betekent niet dat het goed gaat. Sterker nog, het gaat met de dag slechter. De 26-jarige Zorah vertelde in Start met Fernando meer over de huidige situatie en haar inzamelingsactie om mensen in Afghanistan te helpen.

Quote

Er dreigt een humanitaire crisis.

Zorah

Humanitaire crisis

"Sinds de machtsovername van de Taliban is de situatie ineengestort", vertelt Zorah. "Het gaat niet goed met de economie en donoren hebben zich teruggetrokken, omdat ze bang zijn dat hun geld in de handen van de Taliban komt. Volgens de Verenigde Naties dreigt een humanitaire crisis als er niet wordt ingegrepen. Ruim 23 miljoen Afghanen worden bedreigd door een ernstig voedseltekort en een slechte gezondheidszorg. Het gaat om leven of dood."

Zorah (26) start doneeractie voor Afghanistan: "Er dreigt een humanitaire crisis"

'We moeten nú helpen'

Zorah heeft geen woorden voor wat er in het land van haar familie gebeurt. Ook de verhalen van haar oma, die in Afghanistan woont, doen haar ontzettend veel verdriet. "Het is heel ernstig als je jouw oma hoort zeggen dat ze drie weken niet buiten is geweest tijdens de val van Afghanistan."

Dat de storm aan aandacht voor de situatie in Afghanistan nu grotendeels is gaan liggen, zorgt voor onbegrip bij Zorah. "Er is op dit moment een voedseltekort en juist nú moeten we de Afghanen helpen. Daarom is het gek dat die aandacht momenteel minder is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overlevingspakketten

Inmiddels heeft Zorah alweer haar derde doneeractie opgezet. Daarvoor werkt ze samen met de stichting Shohada, die zich in Afghanistan bevindt. "Je kunt niet helpen door spullen daarheen te brengen. Daarom zamelen we geld in. Daarvan kunnen zij voedsel, tenten en dekens kopen. De stichting maakt eigenlijk een soort overlevingspakket voor de mensen die geen huis meer hebben. Sinds de val van Afghanistan zijn er namelijk zo'n 600.000 mensen dakloos geworden en die zwerven rond. De winters zijn heel streng in Afghanistan, dus we willen zo snel mogelijk ingrijpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie