Up 2 Date

Taliban willen sportverbod invoeren voor Afghaanse vrouwen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Taliban willen sportverbod invoeren voor Afghaanse vrouwen

Het ziet ernaar uit dat Afghaanse vrouwen binnenkort waarschijnlijk niet meer aan sport mogen doen. De taliban zijn namelijk van plan om in Afghanistan een sportverbod in te voeren voor vrouwen. Dat laat het hoofd van de culturele commissie van de Taliban, Ahmadullah Wasiq weten aan de Australische omroep SBS.

"Sport niet noodzakelijk voor vrouwen"

Wasiq sprak in het interview met SBS over een geplande cricketwedstrijd tussen Afghanistan en Australiƫ die gewoon door zal gaan ondanks de de machtsovername in Afghanistan door de Taliban. Tijdens het interview werd er ook over vrouwelijke cricketspelers gesproken over wie Wasiq zei dat het voor hen overbodig is om te sporten. "Ik denk niet dat vrouwen cricket zouden mogen spelen, omdat het voor hen niet noodzakelijk is", aldus Wasiq. "Bij cricket zouden vrouwen in situaties terecht kunnen komen waarin hun gezicht of andere lichaamsdelen zichtbaar worden. De islam en het Islamitisch Emiraat Afghanistan staan vrouwen niet toe om cricket te spelen of andere sporten waarbij ze in zulke situaties terechtkomen."

Angst

Na de machtsovername door de Taliban heerst er veel angst onder vrouwelijke sporters in Afghanistan. Zo liet een cricketspeelster aan BBC weten dat de Taliban haar zouden vermoorden als ze verder zou gaan met de sport. Ook zijn de Afghaanse atlete Kamia Yousufi en taekwondoka Zakia Khudadadi uit voorzorg naar het buitenland gevlucht. Yousufi is na haar deelname aan de Olympische Spelen in Tokio gevlucht naar Iran, terwijl Khudadadi na de Paralympische Spelen naar een nog onbekende plek is gevlucht buiten Afghanistan.

Ster advertentie
Ster advertentie