Up 2 Date

Ruim 21.500 mensen uit Afghanistan vragen asiel aan in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ruim 21.500 mensen uit Afghanistan vragen asiel aan in Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot nu toe minimaal 21.512 mails ontvangen van mensen uit Afghanistan die asiel aanvragen in Nederland. Dat lieten demissionair ministers Sigrid Kaag en Ank Bijleveld en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vandaag weten in een Kamerbrief.

Meerdere asielaanvragers

In de Kamerbrief melden de staatslieden dat er tot en met 5 september zo'n 41.000 mails zijn binnengekomen op het speciale emailadres van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij een eerste inventarisatie blijkt dat in ieder geval 21.512 van deze mails asielaanvragen betreffen. Ook lijken veel van deze van deze mails betrekking te hebben op meerdere personen. Het aantal mensen dat asiel aanvraagt is daarom groter dan het aantal mails dat Buitenlandse Zaken heeft ontvangen.

Nog 600 mensen in beeld

Momenteel geldt er voor Afghaanse tolken een speciale regeling om in aanmerking te komen voor asiel in Nederland. Het is nog niet duidelijk of deze regeling ook zal gelden voor de aanvragers die een mail hebben gestuurd naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder meldt het ministerie dat het nog ruim 600 mensen in Afghanistan in beeld heeft die hulp nodig hebben om het land te verlaten. Deze groep bestaat voornamelijk uit Nederlanders, statushouders en familieleden van evacués die voor gezinshereniging in aanmerking komen.

Warm welkom

Tot nu toe zijn er 1673 mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald, waaronder 708 Nederlanders. Vorige week dinsdag werden de eerste 21 Afghaanse evacués warm onthaald in natuurgebied Heumensoord nabij Nijmegen door omwonenden met vlaggetjes en welkomstbordjes.

Ster advertentie
Ster advertentie