Up 2 Date

Rutte: "De situatie in Afghanistan is onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte: "De situatie in Afghanistan is onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend"

Demissionair premier Mark Rutte liet zich vanochtend uit over de toestand in Afghanistan. Hij noemde de situatie in het land "zeer onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend". Daarnaast liet hij weten dat er de komende dagen overleg gevoerd wordt over Afghanistan.

"We doen er alles aan"

"We doen er alles aan om ambassadepersoneel, tolken en anderen die onze bescherming verdienen daar weg te krijgen, maar het is erg ingewikkeld", aldus Rutte. De premier kon niet precies zeggen wie volgens hem bescherming verdienen, maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken bedoelde Rutte de gezinnen van tolken die voor Nederlandse militairen werkten in Afghanistan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vliegtuig onderweg naar Afghanistan

Afgelopen zondagmiddag bleek dat een militair vliegtuig vanuit Nederland onderweg was naar Afghanistan om het personeel op te halen. Volgens minister van Defensie Ank Bijleveld zijn er meerdere vluchten gepland vanwege de onzekere situatie in het land. Rutte kon, uit veiligheidsoverwegingen, inhoudelijk niets zeggen over hoe de repatriëring tot nu toe gaat van mensen die terug naar Nederland gehaald moeten worden. Naar verluidt heeft ook Oekraïne een aantal Nederlanders uit Kabul gehaald, maar dat is nog niet bevestigd.

Complete chaos

De Taliban eisten gisteravond vanuit het presidentiële paleis in de hoofdstad Kabul de overwinning op. President Ashraf Ghani verliet kort daarvoor het land om confrontaties met de Taliban te voorkomen. Sinds de terreurgroep de macht heeft gegrepen, proberen Afghanen massaal het land te ontvluchten, wat leidt tot chaotische situaties. Zo gaan er op sociale media beelden rond van mensen die uit pure wanhoop vliegtuigen in proberen te klimmen en zelfs aan wielen en vleugels van vertrekkende vliegtuigen hangen in een poging om het land te verlaten.

Ster advertentie
Ster advertentie