Up 2 Date

Taliban dringen ook Afghaanse hoofdstad Kabul binnen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Taliban dringen ook Afghaanse hoofdstad Kabul binnen

Het is al een lange tijd onrustig in Afghanistan. De Taliban zijn nu ook de hoofdstad Kabul binnengedrongen. Dit meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De hoofdstad is de enige grote stad die nog niet in handen is van de extremistische beweging.

Update 15:45

President Ashraf Ghani heeft het land verlaten, meldt de Afghaanse nieuwssite Tolo News.

Overheidsgebouwen

De Taliban claimen regeringsgebouwen momenteel in handen te hebben. Ze zouden onder meer het ministerie van Defensie en andere overheidsgebouwen al hebben ingenomen. De Talibanleiders zeggen in een verklaring dat ze alle strijders hebben opgedragen geen geweld te gebruiken en alle mensen die Kabul willen verlaten moeten laten gaan. "We willen dat er geen enkele onschuldige burger gewond raakt of wordt gedood, maar we hebben geen wapenstilstand afgekondigd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Machtsoverdracht

Ook laat de Taliban weten dat de leiders in overleg zijn met de Afghaanse regering over een vreedzame overgave van de hoofdstad. Afghaanse regeringsfunctionarissen bevestigen tegenover persbureau AP dat onderhandelaars van de Taliban op weg zijn naar het regeringspaleis voor gesprekken over 'een machtsoverdracht'.

Jalalabad

In een aantal weken tijd hebben de Taliban bijna heel Afghanistan ingenomen. Zondagochtend namen ze nog zonder slag of stoot de belangrijke stad Jalalabad in het oosten van Afghanistan in. Hierdoor kregen de Taliban de wegen die het land met Pakistan verbinden ook onder controle.

Ster advertentie
Ster advertentie