Up 2 Date

Taliban claimen verovering tweede stad Kandahar

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Taliban claimen verovering tweede stad Kandahar

Na hevige gevechten heeft de Taliban sinds donderdagavond controle over Kandahar. Deze stad in het zuiden van Afghanistan is na hoofdstad Kabul de grootste stad van het land. De lokale autoriteiten hebben de overname bevestigd.

Update 17:28 uur

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagmiddag bevestigd dat Nederlandse medewerkers en lokaal personeel van de Nederlandse ambassade in Kabul versneld worden teruggehaald naar Nederland. Wegens veiligheidsredenen kan er niet worden verteld om hoeveel mensen het gaat. Niet alleen Nederland, maar ook Denemarken en Noorwegen sluiten hun ambassade door de verslechterende veiligheidssituatie.

Nederlandse F-16's

Voorheen diende Kandahar als hoofdstad van de Taliban totdat zij werden verdreven door westerse strijdmachten. Nederlandse F-16's hebben tijdens internationale missies een tijdlang geopereerd vanuit Kandahar. De stad ligt ook dicht bij Tarin Kowt, waar Nederlandse militairen tussen 2006 en 2010 zaten. Volgens lokale media willen de Taliban ook deze stad innemen.

Veroverde steden

Dit is niet de eerste stad de Taliban hebben veroverd. In hoog tempo verovert de beweging terrein op het Afghaanse regeringsleger. Zo hebben ze onder andere de steden Herat, Ghazni, Kunduz, Sheberghan en Zaranj in handen. Volgens president Ashraf Ghani heeft de afnemende veiligheid in Afghanistan te maken met de 'abrupte terugtrekking' van de Amerikaanse troepen uit het land.

Verklaring

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken besprak de situatie in Afghanistan met Canada, Duitsland en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De VN-Veiligheidsraad is momenteel bezig met een verklaring waarin de opmars van de Taliban wordt veroordeeld. Ook wordt er gedreigd met sancties vanwege het 'in gevaar brengen van de stabiliteit van Afghanistan'.

Ster advertentie
Ster advertentie