Up 2 Date

Taliban zeggen Afghaanse provinciestad Kunduz te hebben veroverd

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Taliban zeggen Afghaanse provinciestad Kunduz te hebben veroverd

In hoog tempo veroveren Talibanstrijders terrein op het Afghaanse regeringsleger. Een correspondent van persbureau AFP heeft bevestigd dat de beweging alle belangrijke gebouwen in Kunduz in handen lijken te hebben. Dit is de derde provinciale hoofdstad die binnen drie dagen is veroverd door de Taliban.

Zware straatgevechten

Een lid van de provinciale raad van Kunduz vertelde aan AFP over 'zware straatgevechten' op verschillende plekken. "Sommige troepen hebben zich teruggetrokken naar de luchthaven", vertelt hij. Een inwoner vertelde dat de Talibanstrijders zondag het belangrijkste plein van de stad hebben bereikt. Hier werden ze nog wel gebombardeerd door vliegtuigen van de Afghaanse strijdkrachten.

Provinciesteden

Kunduz is niet de eerste provinciestad die is overgenomen. Vrijdag en zaterdag namen ze ook al Sheberghan en Zaranj in. De verovering in Kunduz is echter het belangrijkste wapenfeit sinds de opstandelingen in mei een offensief begonnen in Afghanistan. Verder wordt er in de provinciehoofdstad Sar-e Pol zwaar gevochten. Volgens bronnen zou de Taliban daar onder meer het kantoor van de gouverneur en het hoofdkantoor van de politie in handen hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amerikaanse troepen

Volgens president Ashraf Ghani heeft de afnemende veiligheid in Afghanistan te maken met de 'abrupte terugtrekking' van de Amerikaanse troepen uit het land. De president heeft laten weten dat er 'consequenties' zullen zijn voor de Verenigde Staten, maar het is nog onduidelijk wat die consequenties precies inhouden.

Ster advertentie
Ster advertentie